Door de lockdown maatregelen vanwege de COVID-19-pandemie, zijn miljoenen Europese werknemers genoodzaakt om thuis te werken om het risico op besmetting met het virus te beperken. Lange perioden van zittend werk, gebrek aan lichaamsbeweging, werken in afzondering, vervaging van de grenzen tussen betaald werk en privéleven alsook stress zijn enkele van de risico’s die telewerken met zich meebrengt en die gevolgen kunnen hebben voor de geestelijke gezondheid van werknemers en die van hun bewegingsapparaat.

De database over spier- en skeletaandoeningen van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) geeft een aantal praktische tools en richtsnoeren om risico’s op spier- en skeletaandoeningen, onder meer door telewerk, te beoordelen en te beheren. De database bevat links naar bronnen uit heel Europa: publicaties, casestudies, begeleiding, praktische hulpmiddelen, audiovisueel materiaal.

Tot nu toe zijn er meer dan 550 items beschikbaar en er zullen regelmatig updates volgen tijdens de campagne voor een gezonde werkplek “Gezond werk: verlicht de last!”

Bekijk de items in de database op de website van EU-OSHA: Praktische tools en richtsnoeren met betrekking tot spier- en skeletaandoeningen.

Lees het artikel in het Engels met praktische tips voor telewerken thuis op de osh wiki website: Practical tips to make home-based telework as healthy, safe and effective as possible.