De COVID-19-maatregelen worden nu in Europa beetje bij beetje versoepeld. Bedrijven en organisaties maken plannen voor een veilige terugkeer naar de werkplek. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft via zijn online interactieve platform voor risicobeoordelingen (OiRA) een op maat gemaakte tool ontwikkeld om dit proces te ondersteunen.

Met de interactieve tool is het mogelijk de risico’s die COVID-19 met zich meebrengt, te identificeren, beoordelen en beheren om te waarborgen dat werknemers terugkeren naar een veilige en gezonde werkomgeving. Diverse probleemsituaties komen aan bod, uiteenlopend van wat te doen als één van de werknemers COVID-19-symptomen vertoont en hoe social distancing te waarborgen, tot en met hoe met externe dienstverleners om te gaan.

De OiRA-tool voor het omgaan met COVID-19 is beschikbaar voor de nationale partners van OiRA en kan worden aangepast aan de nationale wetgeving en landspecifieke problemen. Sommige bedrijfssectoren zullen deze OiRA-aanbevelingen naar eigen behoefte moeten aanvullen.

Een test sessie van deze tool is beschikbaar op de website van OiRA: COVID-19.

In deze speciale webpagina op de website van EU-OSHA staan er nog meer hulpmiddelen en sectorspecifieke richtsnoeren: Gezonde werkplekken stoppen de pandemie.