Om kappers en kapsters te ondersteunen bij de analyse en preventie van de risico’s die bij hun beroep horen, heeft het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) een tool voor een online interactieve risicoanalyse (OIRA) ontwikkeld die gratis en voor iedereen toegankelijk is.

Eenvoudige en gratis tool

Of u nu zelfstandige of werknemer bent, door uw profiel aan te maken in de online interface van OIRA, kunt u een antwoord krijgen op een reeks vragen die rechtstreeks verband houden met uw activiteit, uw eventuele bekommernissen en mogelijke ongemakken, zoals:

  • Welke houdingen en handelingen zijn het meest geschikt voor mijn werk als kap(p)(st)er en mijn gezondheid?
  • Heb ik voldoende kennis van de producten die ik gebruik voor haarkleuringen?
  • Is mijn kapsalon op de juiste manier ingericht om de veiligheid van mijn personeel en klanten te waarborgen?
  • In welke situaties moet ik handschoenen dragen?

Vervolgens krijgt u gratis een oplossing die afgestemd is op uw situatie en mogelijke verbeteringspistes voor u en uw klanten.

Waarom OIRA?

Er moest een eenvoudige en efficiënte manier worden bedacht om te voldoen aan de wettelijke verplichting om beroepsrisico’s op het werk te analyseren en geschikte preventiemaatregelen te treffen, een opdracht die veel kmo’s vaak ingewikkeld vinden, maar die nochtans voor elk van hen van toepassing is.

In dat opzicht kan elke sector genieten van zijn eigen OIRA tool om een antwoord te formuleren voor zijn eigen situatie. De gerichte antwoorden die in de OIRA tool samen zijn gebundeld, staan garant voor gezonde werkomstandigheden zonder risico’s.

Hoe kan men OIRA gebruiken?

U opent OIRA in slechts enkele muisklikken op de website van OIRA: Tools - Kappers.