De animatiefilm “Napo in... robots aan het werk” geeft in een aantal afleveringen een inleiding tot de veiligheid van robotica op de werkplek, en beschrijft enkele van de opkomende robotica-technologieën, de soorten ongevallen die met robotica in verband worden gebracht, de belangrijkste gevaren en hoe deze kunnen worden beheerst.

Automatisering, collaboratieve robots en exoskeletten kunnen de veiligheid en gezondheid op het werk ten goede komen, maar dan moet wel het een en ander op de juiste manier worden ingevoerd, beheerd en onderhouden. Mensgerichte digitalisering vormt de sleutel en Napo brengt deze boodschap duidelijk over aan zijn leidinggevenden en collega’s.

Productiemedewerkers lopen het grootste risico, gevolgd door onderhoudsmedewerkers. Onvoldoende ontwerp van de werkplek en menselijke fouten veroorzaken de meeste ongevallen.

De vooruitgang op het gebied van automatiseringstechnologieën, waaronder vaste robots, cobots en mobiele robots en ook exoskeletten, kan de arbeidsomstandigheden verbeteren, maar ook risico's op de werkplek introduceren.

Bekijk de filmpjes op de website van de Napo films: Napo in... robots aan het werk.

Doorzoek ook de verschillende publicaties rond digitalisering op de website van Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid: Beschikbare publicaties over digitalisering.

Op deze BeSWIC website zijn er in het verleden diverse berichten verschenen over digitalisering op de werkvloer. Hieronder enkele voorbeelden:

(Bron: Occupational Safety and Health Newsletter 232 - januari 2022: Napo draagt zijn steentje bij aan een veilige digitalisering)