Werken langs een openbare weg? Gebruik van heftrucks op de werkvloer? Met de fiets naar het werk? Rijden voor uw werk of leiding geven aan voertuigbestuurders? De Europese Unie wil het aantal verkeersongevallen en transport gerelateerde arbeidsongevallen verminderen en heeft daarom VeSafe, een e-gids met goede praktijken, gelanceerd. Daarenboven zijn er Napo films over de risico's van beroepschauffeurs en bij intern transport.

E-gids VeSafe

De elektronische gids VeSafe is bedoeld voor bestuurders, werkgevers, werknemers en veiligheidsdeskundigen in alle sectoren binnen de Europese Unie die geïnteresseerd zijn in voertuiggerelateerde risico's.

U kunt het volgende selecteren:

  • een type voertuig: bestelwagen, auto, vrachtwagen, bus, fiets, …
  • een risico: leveren, laden en lossen, onderhoud, fysieke gevaren, …
  • een gebied waarin u werkt: veilig rijden voor het werk, werken op of bij een weg en veilig transport op het werk.

Toegang tot VeSafe: Welcome to the one stop shop for vehicle safety.

Napo op weg naar veiligheid

In zijn nieuwste film krijgt Napo te maken met enkele veiligheids- en gezondheidsrisico's van beroepschauffeurs.

Het filmpje geeft een luchthartige kijk op thema's als onderhoud, slechte weersomstandigheden en eventuele alternatieven voor het gebruik van voertuigen. Het belicht het belang van een goede planning en voorbereiding, het veilig laden en lossen van vracht, het uitstippelen van de meest efficiënte route en het inplannen van voldoende tijd om een dag veilig door te komen.

In een ander filmpje staat de vorkheftruck centraal naast andere vormen van intern en extern transport. De film bevat scènes over veiligheid op de arbeidsplaats: veiligheid voor werknemers, voertuigveiligheid, onderhoud, zichtbaarheid, het omkeren, het laden en het lossen.

Bekijk de films op de Napo website: