Bent u zich bewust van de psychosociale risico’s op uw werkplek? Stress, pesten, en werkdruk kunnen een grote impact hebben op de gezondheid en productiviteit van uw medewerkers. Gelukkig is er een oplossing: de OiRA-tool voor Psychosociale Risico’s (PSR).
Deze OiRA-tool helpt KMO's en ZKO’s om op een zeer eenvoudige manier online hun risicoanalyse uit te voeren en een actieplan op te bouwen. Meestal is een OiRA-tool op maat gemaakt voor een specifieke sector, maar voor het eerst is er een OiRA-tool gepubliceerd die in meerdere sectoren kan worden gebruikt en focust op psychosociale risico's.
Ik ga meteen aan de slag met de OIRA Psychosociale risico's!
Gericht maatregelen nemen
Een gedreven ondernemer is begaan met het welzijn van zijn medewerkers. Zorgen dat ze veilig aan het werk zijn en gezond blijven hoort bij zijn takenpakket. Een risicoanalyse uitvoeren en van daaruit de nodige acties ondernemen is bij wet verplicht.
OiRA PSR helpt daar gratis bij. En dat doen we graag samen met u.
De nieuwe OiRA-tool voor psychosociale risico’s bestaat uit 6 modules, benaderd door te kijken naar de zogenaamde vijf A’s:
- Arbeidsorganisatie
- Arbeidsinhoud
- Arbeidsvoorwaarden
- Arbeidsomstandigheden
- Arbeidsverhoudingen.
Door aandacht te besteden aan deze vijf A’s kunnen bedrijven gerichte maatregelen nemen om psychosociale risico's te verminderen en zo een gezonde en productieve werkomgeving te stimuleren.
Webinar Lancering OiRA PSR
Eind 2024 organiseerden het Belgisch focal point van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) en de FOD Werkgelegenheid een webinar om gebruikers kennis te laten maken met de nieuwe OiRA-tool.
Herbekijk het webinar op het YouTube-kanaal van de FOD Werkgelegenheid:
De voordelen van OiRA voor ondernemingen
Het gebruik van OiRA biedt tal van belangrijke voordelen voor de onderneming:
- De bescherming van medewerkers tegen ongevallen en beroepsziekten groeit. Op korte en op lange termijn.
- Minder afwezigheden zorgen voor meer productiviteit, voor het beter respecteren van deadlines en voor lagere verzekeringspremies. Kortom: voor een financieel gezondere onderneming.
- Betrek medewerkers positief en constructief bij de risicoanalyse en de acties die hieruit volgen. Zo bouwt u een sterke reputatie op als werkgever en als bedrijf, en vergroot de collegialiteit.
- Toch een ongeval? U vermijdt extra kosten zoals boetes of schadeclaims, en u hebt een sterker dossier bij de verzekering.
- U bent altijd voorbereid op een bezoek van de inspectie voor Toezicht op het Welzijn op het Werk.
- U gaat met kennis van zaken in dialoog met de externe preventieadviseur. Daarnaast geniet u maximaal van de verplichte aansluiting bij een externe preventiedienst.
Meer info op de landingspagina van OiRA www.uwrisicoanalyse.be.
Nieuwe functies van OiRA
In het najaar van 2023 werden een aantal nieuwe functies aan de OiRA-tool toegevoegd. De belangrijkste nieuwigheden zijn:
- de mogelijkheid om projecten van risicoanalyses te delen met meerdere gebruikers (bijvoorbeeld binnen dezelfde organisatie), waarbij deze gebruikers kunnen deelnemen aan de online risicoanalyse en commentaar kunnen geven op een bestaand project;
- validatiefunctie : men kan de externe dienst uitnodigen om commentaar te maken op hetgeen opgesteld werd, waarbij na validatie de tool vergrendeld wordt.
- de mogelijkheid om zich (anoniem) in te schrijven op de OiRA-nieuwsbrief , zowel op sector-, tool-, land als Europees niveau;
Volgende handige presentatie maakt u stap voor stap wegwijs in de nieuwe mogelijkheden die de tool biedt: OiRA: nieuwe functies 2023 (PDF, 2,07 MB).