Op 13 mei 2024 heeft DG Scheepvaart van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer (FOD Mobiliteit) een e-book gelanceerd dat het complexe onderwerp maritieme beveiliging ontrafelt.

Het e-book, getiteld “Maritieme beveiliging: samenwerken aan een sterke en veilige maritieme sector”, biedt voor het eerst een duidelijk overzicht van de verschillende spelers en hun rollen binnen deze cruciale schakel van de scheepvaart.

Maritieme beveiliging: samenwerken aan een sterke en veilige maritieme sector

De Belgische havens dragen elk jaar meer dan 30 miljard euro bij aan het bruto binnenlands product (BBP), stellen 254.611 mensen voltijds te werk en zijn de economische toegangspoort tot de Europese Unie. Met de infrastructuur in de Noordzee, die de fundamenten voor de toekomstige energiebevoorrading uitmaakt en de Belgische vloot, betekent dit zelfs 283.562 mensen (6,6%) die voltijds aan de slag zijn en 7,8 % van het bruto nationaal product (BNP). Maar met deze voordelen komt ook een schaduwzijde. Criminelen proberen de scheepvaart te misbruiken voor spionage, sabotage, smokkel en mensenhandel.

DG Scheepvaart werkt 24/7 samen met haar partners om Belgische havens, de Noordzee en schepen onder Belgische vlag wereldwijd te beveiligen. Maar wie doet wat? En hoe?

Het e-book geeft de lezer een uniek inzicht in hoe België haar maritieme belangen verdedigt en bevat 4 hoofdstukken:

  • Belgische belangen, wereldwijde bedreigingen
  • Preventie, de missie van DG Scheepvaart
  • Partners in de spotlight
  • Vooruitblik sterker, strenger, sneller

In het e-book wordt verwezen naar de wet van 13 oktober 2022 tot wijziging van het Belgisch Scheepvaartwetboek betreffende de maritieme beveiliging. Deze wet werd recent gewijzigd door de wet van 16 mei 2024 tot wijziging van het Belgisch Scheepvaartwetboek en diverse wetten betreffende de scheepvaartregeling.

Er wordt ook verwezen naar het recent opgerichte meldpunt “Portwatch” om verdachte situaties in alle Belgische havens te melden. Daarnaast wordt het cameragebruik in de havens en de Noordzee (boek 4, titel 6 van de wet van 8 mei 2019 van het Belgisch Scheepvaartwetboek) ook vermeld.

Meer informatie op de website van de FOD Mobiliteit:

Ook volgende pagina’s in de hierboven vernoemde rubriek Scheepvaart verdienen een vermelding:

Op BeSWIC

Op BeSWIC verschenen in het verleden al enkel artikels over zeelieden, de Noordzee, essentiële middelen aan boord van schepen, cyberbeveiliging en camera’s:

Via de tag “havens” kunnen nog meer berichten gevonden worden.