Campagne over etikettering van gevaarlijke producten in de Federal Truck (2018-2019)

Elk jaar gebeuren in België nog meer dan 10.000 ongevallen met chemische producten. Daarom trekt de federale overheid met een volledig ingerichte vrachtwagen (de “Federal Truck”) naar verschillende scholen in België om daar leerlingen van het beroeps- en technisch onderwijs te informeren over de nieuwe gevaarsymbolen en de veiligheidsmaatregelen. 

Leerlingen uit de derde graad van het secundair beroeps- en technisch onderwijs staan meestal al op de werkvloer tijdens stageperiodes. Daar komen ze in contact met gevaarlijke producten.

De federale overheidsdiensten Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg en Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu willen de leerlingen van richtingen zoals bouw, houtbewerking, haarzorg/haartooi, land- en tuinbouw, automechanica… leren hoe ze gevaarlijke chemische producten veilig kunnen gebruiken om zo ongevallen te vermijden tijdens hun stages of op hun toekomstige werkplek.

Tijdens een interactieve sessie van 50 minuten in de truck worden leerlingen geïnformeerd over de betekenis van de etiketten op gevaarlijke producten. Ze krijgen ook basisinformatie over mogelijke blootstelling en hoe ze best omgaan met gevaarlijke producten op het werk.

In de truck worden brochures, posters en filmpjes getoond en kunnen de leerlingen:

  • alles leren over de nieuwe gevaarsymbolen op chemische producten;
  • kennis maken met de game “red de emoji”;
  • deelnemen aan een quiz over het veilig gebruik van chemische producten op werk;
  • kennis maken met de veiligheidsaanbevelingen;
  • de belangrijkste elementen van veiligheidsinformatiebladen leren lezen;
  • in de fotocabine een gepersonaliseerde kaart laten maken.

Meer informatie:

truck.jpg

TV Com, de lokale TV zender van Waals Brabant, heeft in haar nieuwsjournaal van 22 maart 2019 een reportage uitgezonden over de campagne in de Truck.