Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Cobots: doctoraat van Nicole Berx

  • Arbeidsmiddelen
  • Ergonomie
  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA)

Op 21 februari 2024 verdedigde Nicole Berx haar doctoraat aan de faculteit Toegepaste wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), met als titel “A Safety Readiness Model and Tool to Support the Adoption of Industrial Human-robot Collaboration. A System-wide Perspective and Validation”.

Strategieën voor de aanpak van risico’s voor VGW op het werk bij digitale platformen

Het actief voorkomen, beperken en aanpakken van risico's bij digitaal platformwerk is van cruciaal belang om de veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) van werknemers te waarborgen. De aard van dit nieuwe werkmodel, samen met de bestaande juridische onzekerheden over de arbeidsstatus van platformwerknemers, vergroot de complexiteit van de aanpak van veiligheid en gezondheid op het werk bij digitaal platformwerk. Prioriteit geven aan het welzijn van werknemers is essentieel voor duurzame arbeidspraktijken in het digitale tijdperk en vereist proactieve inspanningen van alle betrokken actoren.

Digitaal platformwerk: de risico's minimaliseren en de kansen benutten

Digitaal platformwerk biedt een aantal voordelen voor werknemers, maar brengt ook risico's met zich mee voor de veiligheid en gezondheid op het werk (VGW). Deze uitdagingen worden mogelijk niet voldoende aangepakt vanwege een aantal redenen, waaronder de relatieve nieuwheid van dit werkmodel, het lopende debat over specifieke regelgeving en de grote variëteit wat betreft industrieën, werknemers, het soort uitgevoerde taken en locaties.

Twee “cyber”-publicaties van de staatsveiligheid

Openbaar bestuur, verenigingen en extraterritoriale organisaties

De veiligheid van de staat (VSSE) heeft in 2020 een brochure rond spionage uitgegeven: “Travel Security. Hoe uw gegevens beschermen in het buitenland”. De publicatie richt zich zowel tot het grote publiek als tot overheden. In 2023 werd een vervolgbrochure uitgegeven, “Spionage en inmenging, wordt u geviseerd?”, die zich eerder richt tot medewerkers en vertegenwoordigers van overheidsdiensten (in binnen- en buitenland).

Het effect van digitalisering op psychosociale risicofactoren en MSA

  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA)
  • Psychosociale risico’s (PSR)

Update 05/10/2023

De digitalisering van de economie heeft de aard en de organisatie van het werk in Europa al aanzienlijk veranderd. In de komende tien jaar zal meer dan de helft van de Europese beroepsbevolking te maken krijgen met belangrijke veranderingen in de manier van werken. Hoe kan het beleid inzake veiligheid en gezondheid op het werk (VGW), en in het bijzonder het beleid ter voorkoming van musculoskeletale aandoeningen (MSA), hieraan worden aangepast?

Nieuwe manieren, plaatsen en tijdstippen van werken: enkele gezondheidsrisico’s

  • Telewerk
  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA)
  • Psychosociale risico’s (PSR)

Update 05/10/2023

De digitalisering van de economie heeft de manier waarop werk in Europa wordt georganiseerd aanzienlijk veranderd. Deze verandering heeft er niet alleen voor gezorgd dat meer mensen op een andere locatie dan kantoor en op andere uren dan van negen tot vijf werken, het heeft ook geleid nieuwe vormen van tewerkstelling, zoals online uitbesteding en korte termijnopdrachten via een online platform (wat men flexibel werk via tijdelijke of interimcontracten noemt).

COVID-19, Big Brother en de business case om het beter te doen

  • Telewerk
  • COVID-19

De COVID-19-pandemie heeft de regeringen ertoe gedwongen uitzonderlijke maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus te controleren en te beheersen. Eén daarvan was de invoering van tracking-apps in de meeste EU-lidstaten om gegevens te verzamelen over burgers die het virus hebben opgelopen en om hun contacten te traceren; een maatregel waarbij men onvermijdelijk een compromis moest zoeken tussen de bescherming van de privacy en het doeltreffend voorkomen van besmettingen.

Invloed van draagbare communicatietoestellen op de gezondheid van werknemers

Psychosociale risico’s (PSR)

Update 29/08/2023

Draagbare communicatiemiddelen, zoals gsm’s, smartphones, laptops,… worden alsmaar vaker gebruikt. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk publiceert nu een Engelstalig rapport over de mogelijke gezondheidseffecten van deze communicatiemiddelen en aanbevelingen voor het gebruik ervan.