Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Werknemersbeheer door middel van AI: opportuniteiten en risico's voor veiligheid en gezondheid op het werk

Systemen die gebruikmaken van algoritmen of kunstmatige intelligentie voor werknemersmanagement (“AI-based worker management”, AIWM ofwel op artificiële intelligentie gebaseerde systemen voor werknemersbeheer, AIWB) transformeren werkplekken door taken toe te wijzen, ploegendiensten te plannen en het gedrag en de prestaties van werknemers te monitoren en te evalueren. Deze AI-gestuurde systemen worden steeds vaker in verschillende sectoren ingevoerd, wat een negatieve invloed heeft op de veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) als ze niet naar behoren ontworpen, gebruikt en beheerd worden met het oog op het voorkomen van VGW-risico's.

De Platformwerkrichtlijn is gepubliceerd

Op 11 november 2024 verscheen Richtlijn (EU) 2024/2831 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2024 betreffende de verbetering van de arbeidsvoorwaarden bij platformwerk. De richtlijn moet uiterlijk op 2 december 2026 omgezet zijn.

De voordelen en risico’s van de automatisering van taken

Musculoskeletale aandoeningen (MSA)

Tal van sectoren en jobs maken gebruik van artificiële intelligentie (AI) en robotsystemen om een taken te automatiseren. Deze systemen kunnen de veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) verbeteren en de bescherming van werknemers bevorderen. Ze brengen echter ook verschillende uitdagingen en risico's met zich mee, die vermeden en aangepakt moeten worden.

Cobots: doctoraat van Nicole Berx

  • Arbeidsmiddelen
  • Ergonomie
  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA)

Op 21 februari 2024 verdedigde Nicole Berx haar doctoraat aan de faculteit Toegepaste wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), met als titel “A Safety Readiness Model and Tool to Support the Adoption of Industrial Human-robot Collaboration. A System-wide Perspective and Validation”.

Strategieën voor de aanpak van risico’s voor VGW op het werk bij digitale platformen

Het actief voorkomen, beperken en aanpakken van risico's bij digitaal platformwerk is van cruciaal belang om de veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) van werknemers te waarborgen. De aard van dit nieuwe werkmodel, samen met de bestaande juridische onzekerheden over de arbeidsstatus van platformwerknemers, vergroot de complexiteit van de aanpak van veiligheid en gezondheid op het werk bij digitaal platformwerk. Prioriteit geven aan het welzijn van werknemers is essentieel voor duurzame arbeidspraktijken in het digitale tijdperk en vereist proactieve inspanningen van alle betrokken actoren.

Digitaal platformwerk: de risico's minimaliseren en de kansen benutten

Digitaal platformwerk biedt een aantal voordelen voor werknemers, maar brengt ook risico's met zich mee voor de veiligheid en gezondheid op het werk (VGW). Deze uitdagingen worden mogelijk niet voldoende aangepakt vanwege een aantal redenen, waaronder de relatieve nieuwheid van dit werkmodel, het lopende debat over specifieke regelgeving en de grote variëteit wat betreft industrieën, werknemers, het soort uitgevoerde taken en locaties.

Twee “cyber”-publicaties van de staatsveiligheid

Openbaar bestuur, verenigingen en extraterritoriale organisaties

De veiligheid van de staat (VSSE) heeft in 2020 een brochure rond spionage uitgegeven: “Travel Security. Hoe uw gegevens beschermen in het buitenland”. De publicatie richt zich zowel tot het grote publiek als tot overheden. In 2023 werd een vervolgbrochure uitgegeven, “Spionage en inmenging, wordt u geviseerd?”, die zich eerder richt tot medewerkers en vertegenwoordigers van overheidsdiensten (in binnen- en buitenland).