Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

CAO 164: fietsvergoeding woon-werkverkeer

08.02.2023

Op 24 januari 2023 werd de CAO 164 betreffende de tegemoetkoming van de werkgever voor de verplaatsingen per fiets van de werknemer tussen zijn woonplaats en zijn plaats van tewerkstelling gesloten (ofwel de “CAO fietsvergoeding woon-werkverkeer”).

De dodehoekrisico’s: diverse organisaties sensibiliseren

Arbeidsongevallen
  • Bouw
  • Vervoer en opslag
10.10.2018

Update 07/04/2023

Jaarlijks zijn er meerdere fietsdoden, voornamelijk jongeren, wegens dodehoekongevallen. Door het stijgend succes van het gebruik van fietsen en e-bikes is de kans ook groter dat werknemers tijdens hun woon-werktrajectverplaatsingen een arbeidsongeval overkomen wegens de dodehoek.

Jaarverslag ombudsdienst postsector: aandacht voor rijgedrag postuitreikers

Vervoer en opslag
14.08.2015

Update 08/06/2023

Het jaarverslag 2014 van de ombudsdienst voor de postsector is uit. Nooit eerder kreeg de ombudsdienst zoveel klachten over postuitreikers die de verkeersregels aan hun laars lappen. Volgens de sociale partners wordt hard gewerkt aan een verbeterde attitude.

Risico’s bij levering op tweewielers

Vervoer en opslag
02.09.2013

Update 26/05/2023

Aan de bedeling van goederen op fietsen en motorfietsen zijn er een aantal veiligheids- en gezondheidsrisico’s verbonden aan de arbeidsmiddelen en de omgeving waarin dat gebeurt. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft een gids erover gepubliceerd met een overzicht van goede praktijken. De Europese vereniging van de motorfietsen industrie heeft een stripverhalenreeks uitgegeven met veiligheidstips voor bestuurders van motorfietsen.

Vlaams ‘Truckveilig charter’ voor veiliger verkeer

Vervoer en opslag
07.05.2012

Update 09/05/2023

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft de campagne Truckveilig Charter opgezet, gericht tot de transportsector en de andere weggebruikers om te komen tot meer hoffelijkheid in het verkeer en meer verkeersveiligheid voor iedereen. Met dat initiatief wil de transportsector initiatieven steunen en inspiratie bieden voor bedrijven en chauffeurs die zich inzetten om het transport veilig en vlot te laten verlopen.