Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Altijd bereikbaar zijn is niet gezond

Burn-out

Voortdurend bereikbaar zijn is niet goed voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op burn-out. Hoe kunnen organisaties hier rekening mee houden? Welke wettelijke verplichtingen gelden er met betrekking tot deconnectie?

Preventiecampagne rond burn-out

Burn-out

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block lanceerde op 8 april 2019 een campagne ter preventie, detectie en herstel van burn-out. Bij de campagne hoort ook een website, waar informatie en tips worden gegeven.

Burn-outcoaches: veel kaf tussen het koren

Burn-out

Er is een groeiende groep coaches die hulp aanbiedt bij burn-out. Wat is hun opleiding eigenlijk? Zijn ze transparant over hun opleiding? Verwijzen ze door naar een arts of klinisch psycholoog als iemand zich bij hen aanmeldt met alarmerende symptomen? Hoe gaan ze te werk? En hoeveel laten ze zich betalen voor hun diensten?

Proefprojecten in bedrijven ter preventie van burn-out

Burn-out

Werkgevers en vakbonden werkten in de Nationale Arbeidsraad een plan uit om in een honderdtal bedrijven op vrijwillige basis te starten met proefprojecten om het toenemende probleem van burn-out aan te pakken door preventieteams of door experimenten in de arbeidsorganisatie.

Definitie en diagnose-instrument voor burn-out

Burn-out

Burn-out is een slecht gedefinieerd en gekwantificeerd begrip. Een team van onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) heeft een nieuw instrument ontwikkeld om burn-out vast te stellen en te meten.

Bedrijfsleiders verontrust over burn- en bore-outs

Burn-out

In de loop der jaren is het welzijn op het werk een steeds belangrijker thema geworden in de bedrijfsvoering. Dat weerspiegelt zich ook in de cijfers, zoals blijkt uit een onderzoek van Acerta bij 470 Belgische CEO's.

Burn-out als beroepsgerelateerde ziekte

Burn-out

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil burn-out erkennen als beroepsgerelateerde ziekte, zodat er preventiecampagnes kunnen worden opgezet en in begeleiding wordt voorzien om mensen terug aan het werk te krijgen. Burn-out is tot heden niet erkend als beroepsziekte of werkgerelateerde aandoening. Een werkgerelateerde aandoening is geen beroepsziekte, er is een belangrijk verschil.

Meer langdurig zieke dertigers wegens stress en burn-out

  • Psychosociale risico’s (PSR)
  • Stress
  • Burn-out

In één jaar tijd is het aantal dertigers dat langdurig ziek thuis zit met 20 procent gestegen. Tegenover vijf jaar geleden is er zelfs sprake van een verdubbeling. Dat is onder meer het gevolg van het exploderende aantal burn-outs. Die zorgwekkende evolutie blijkt uit cijfers van de hr-dienstverlener Securex.