Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Omgaan met klimaatverandering in de zorgsector

Gezondheidstoezicht
Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening
22.05.2024

In de voorbije jaren hebben de opeenvolging van hittegolven, extreme neerslag en andere natuurfenomenen de klimaatcrisis zeer tastbaar gemaakt. Ook de verschuiving en stijging van het aantal door vectoren overgedragen ziekten valt op. Net als tijdens de coronacrisis staat ook nu de zorg in de frontlinie. Daarom hebben Reset.Vlaanderen en het Internationaal Vakverbond (ITUC) een gids rond klimaatverandering in de zorgsector opgesteld voor werknemers in de sector.

Welzijn op de luchthaven en de luchtvaartsector

  • Fysische agentia
  • Psychosociale risico’s (PSR)
  • Gezondheidstoezicht
  • Arbeidsorganisatie
Vervoer en opslag
07.05.2024

Op 1 februari 2024 doctoreerde Lien Valcke met haar proefschrift ‘‘Happiness in the Sky?’: (Atypische) tewerkstelling en welzijn in de luchtvaartsector, bij Europese piloten en cabinepersoneel, en de relatie met veiligheid(-sgedrag)’.

Wetswijziging betreffende het rookverbod op publiek toegankelijke plaatsen

  • Gezondheidstoezicht
  • Roken op het werk
02.05.2024

Onlangs werden een aantal wijzigingen aangebracht in de rookwet van 22 december 2009. We maken van de gelegenheid gebruik om een samenvatting te geven van deze wijzigingen en andere aanpassingen in de wetgeving rond roken van de laatste jaren.

Medex-studie over medische onderzoeken van piloten en chauffeurs

Gezondheidstoezicht
Vervoer en opslag
01.06.2023

Begin mei 2023 publiceerde Medex een studie rond zijn rol in de veiligheid van de vervoerssector. De studie behandelt de opdracht en de statistieken van de expertises van Medex in de periode 2018-2022 voor piloten en bepaalde chauffeurs.