Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Een dynamische houding is de sleutel tot een gezond bewegingsapparaat

  • Ergonomie
  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA)
11.10.2021

Update 05/10/2023

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Beweging is essentieel om het bewegingsapparaat gezond te houden en hoe minder men beweegt, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen, waaronder aandoeningen van het bewegingsapparaat, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker, enz. Men kan de nadelige gevolgen van zittend werk indijken door aandacht te besteden aan de houding die men tijdens het werk aanneemt.

Posters over bureelergonomie in 10 talen

  • Telewerk
  • Ergonomie
  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA)
Openbaar bestuur, verenigingen en extraterritoriale organisaties
29.05.2020

Update 16/01/2024

De Coronacrisis noodzaakt velen onder ons om te telewerken, en dit voor een lange periode. Niet iedereen heeft hier ervaring mee. Daarom lanceerde de Vlaamse Ergonomie Vereniging (VerV) een campagne hoe je je werkplek best kan instellen. De 10 tips voor een goede inrichting van je werkplek zijn ondertussen in 10 talen beschikbaar: Nederlands, Frans, Duits, Engels Spaans, Italiaans, Pools, Hongaars, Russisch en Turks.

Onderzoek naar het gebruik van robotpakken bij magazijniers

Ergonomie
Vervoer en opslag
12.07.2019

Exoskeletons of robotpakken zijn nog onvoldoende ontwikkeld om in te zetten voor het heffen en verplaatsen van zware dozen in magazijnen. Ze beperken de bewegingsvrijheid en ontlasten de rug en schouders te weinig.

Beeldschermwerk leidt bij 2 op 3 werknemers tot fysieke klachten

Ergonomie
14.05.2018

Uit een onderzoek van HR-dienstverlener Attentia bij meer dan 6.000 Belgische personeelsleden blijkt dat 66 procent van de Belgische werknemers die aan een beeldscherm zitten, het voorbije jaar fysieke klachten heeft gehad. Opvallend is dat medewerkers jonger dan 30 jaar meer visuele klachten hebben dan collega’s ouder dan 50 jaar.

Een enquête naar alternatief zitmeubilair

Ergonomie
03.11.2016

In augustus 2016 hield de Vlaamse ergonomie Vereniging (VerV) een bevraging naar alternatieve zithulpmiddelen: zitballen, kniestoelen, zadelstoelen of krukken, bureaustoel op maat, zit-statafel, ... De zit-statafel is aan een opmars bezig. Verder lijken bureaustoelen op maat op de werkvloer meer voor te komen dan zitballen of kniestoelen.

Vacuümsystemen als ergonomische tilhulp in de bouwsector

  • Hijsen of heffen van lasten
  • Ergonomie
Bouw
16.04.2015

Update 17/01/2023

In de bouw kunnen tilhulpen de belasting voor de bouwvakker beperken, zodat zijn gezondheid beter wordt beschermd. Bij het plaatsen van boordstenen, bestratingswerken of betegeling kan men vacuümsystemen als manipulatiemiddel gebruiken.

Praktijkgids van Co-Prev over manueel hanteren van lasten

  • Ergonomie
  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA)
  • Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW)
11.12.2014

Update 02/02/2023

Co-Prev, de vereniging van Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het werk, heeft een praktijkgids over manueel hanteren van lasten uitgebracht, waarin er op een praktische manier (met stroomschema’s) wordt verwezen naar normen, zoals EN1005 en ISO 11228.