Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

16 beleidsaanbevelingen van Zorgnet Icuro over de aanpak van agressie in de zorg

Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk
Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Zorgnet Icuro heeft een document uitgebracht met beleidsaanbeveling rond de aanpak van agressie in de zorg. Dit document verwijst in zijn inleiding naar een document van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) over agressie van 2018, een enquête uit 2021 in het vakblad ‘Nursing’ en een enquête van de ‘International Council of Nurses (ICN)’ uit 2022.

Cobots: doctoraat van Nicole Berx

  • Arbeidsmiddelen
  • Ergonomie
  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA)

Op 21 februari 2024 verdedigde Nicole Berx haar doctoraat aan de faculteit Toegepaste wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), met als titel “A Safety Readiness Model and Tool to Support the Adoption of Industrial Human-robot Collaboration. A System-wide Perspective and Validation”.

De welzijnsimpact van atypische arbeidstijden in de bewakingssector

  • Psychosociale risico’s (PSR)
  • Arbeidsorganisatie
Beveiliging

In 2023 voerde het HIVA-Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (kortweg HIVA) een studie met als titel “Wat is de welzijnsimpact van atypische arbeidstijden in de bewakingssector?”. De studie werd gefinancierd door het Fonds voor de Bestaanszekerheid van de Bewaking (FBZB), het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) en het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV).

Ventilatie- en luchtzuiveringssystemen: risicoanalyse en praktische gids in navolging van uitvoeringsbesluiten van de ventilatiewet

Op 4 juni 2024 verscheen de wet van 18 mei 2024 houdende diverse bepalingen inzake gezondheid en financiën (art. 8) en op 11 juni 2024 verscheen het koninklijk besluit (KB) van 12 mei 2024 tot vaststelling van de modaliteiten bedoeld in de artikelen 3 en 4 van de wet van 6 november 2022 betreffende de verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn in het Belgisch Staatsblad.

“Essentieel maar onzichtbaar en uitgebuit”: studie van Oxfam over arbeidsmigranten in de landbouw

  • Arbeidsplaatsen
  • Psychosociale risico’s (PSR)
  • Gezondheid en re-integratie van de werknemer
  • Arbeidsorganisatie
  • Arbeidsongevallen
Landbouw, bosbouw en visserij

Oxfam heeft in het kader van het ‘SafeHabitus’-onderzoeksproject onderzoek gedaan naar arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten in de landbouw.

Koninklijk besluit tot vaststelling van het nationaal noodplan

  • Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening
  • Openbaar bestuur, verenigingen en extraterritoriale organisaties

Op 14 mei 2024 werd het koninklijk Besluit (KB) van 26 april 2024 tot vaststelling van het nationaal noodplan gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze tekst kadert, samen met een ministeriële omzendbrief, in de voorbereiding van het nieuwe wetboek Noodplanning en Crisisbeheer.

Strategieën voor de aanpak van risico’s voor VGW op het werk bij digitale platformen

Het actief voorkomen, beperken en aanpakken van risico's bij digitaal platformwerk is van cruciaal belang om de veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) van werknemers te waarborgen. De aard van dit nieuwe werkmodel, samen met de bestaande juridische onzekerheden over de arbeidsstatus van platformwerknemers, vergroot de complexiteit van de aanpak van veiligheid en gezondheid op het werk bij digitaal platformwerk. Prioriteit geven aan het welzijn van werknemers is essentieel voor duurzame arbeidspraktijken in het digitale tijdperk en vereist proactieve inspanningen van alle betrokken actoren.

Camera’s voor de politie en operationele diensten van de civiele veiligheid: wettelijk kader

  • Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening
  • Openbaar bestuur, verenigingen en extraterritoriale organisaties

Sinds het begin van het jaar beschikken zowel de politiediensten als de operationele diensten van de civiele veiligheid over een aangepast wettelijk kader voor het gebruik van camera’s (bodycams voor politie en dashcams voor civiele veiligheid). Het gebruik ervan bij de politie was immers nog niet volledig wettelijk geregeld.

Omgaan met klimaatverandering in de zorgsector

Gezondheidstoezicht
Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

In de voorbije jaren hebben de opeenvolging van hittegolven, extreme neerslag en andere natuurfenomenen de klimaatcrisis zeer tastbaar gemaakt. Ook de verschuiving en stijging van het aantal door vectoren overgedragen ziekten valt op. Net als tijdens de coronacrisis staat ook nu de zorg in de frontlinie. Daarom hebben Reset.Vlaanderen en het Internationaal Vakverbond (ITUC) een gids rond klimaatverandering in de zorgsector opgesteld voor werknemers in de sector.