07.05.2012

Update 09/05/2023

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft de campagne Truckveilig Charter opgezet, gericht tot de transportsector en de andere weggebruikers om te komen tot meer hoffelijkheid in het verkeer en meer verkeersveiligheid voor iedereen. Met dat initiatief wil de transportsector initiatieven steunen en inspiratie bieden voor bedrijven en chauffeurs die zich inzetten om het transport veilig en vlot te laten verlopen.

Inhoud van het charter

Het charter werkt in eerste plaats sensibiliserend. Omdat ook de talrijke regels niet altijd voldoende bekend zijn, worden die, zoals bijzondere verkeersregels, parkeerplaatsen, rij- en rusttijden en ladingzekering, ook nog eens in het charter in de kijker gezet.

Het deel voor de werkgever verwijst naar opleidingen, informatie over wegenwerken, gezonde levensstijl, rij- en rusttijden, transportplanning, technische keuringen, snelheidsbegrenzers, ladingzekering, enz.

In het deel van de vrachtwagenbestuurder zijn er algemene vragen en vragen voor en tijdens de rit. De engagementen kunnen o.a. te maken hebben met opleidingen, gezond leven, respecteren van verkeersregels, respecteren van rij- en rusttijden, het niet bellen tijdens het rijden, het niet gebruiken van alcohol en drugs, technische controle voor de rit, veilig rijgedrag, enz.

Werkgevers en vrachtwagenbestuurders die het charter ondertekenen, engageren zich om minimaal zeven concrete zaken aan te duiden die ze in het jaar zullen toepassen.

Ondertussen zijn er 5 thema’s: veilig handenvrij, wereldkampioen gordelaandoen, check je zicht, afstand en welzijn&slaperigheid. In het verkeersveiligheidsprogramma Kijk uit komt dit thema met voorbeelden ook regelmatig aan bod.

Meer informatie

Over de campagne

Over transportveiligheid

Over transport