Update 09/05/2023
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft de campagne Truckveilig Charter opgezet, gericht tot de transportsector en de andere weggebruikers om te komen tot meer hoffelijkheid in het verkeer en meer verkeersveiligheid voor iedereen. Met dat initiatief wil de transportsector initiatieven steunen en inspiratie bieden voor bedrijven en chauffeurs die zich inzetten om het transport veilig en vlot te laten verlopen.
Inhoud van het charter
Het charter werkt in eerste plaats sensibiliserend. Omdat ook de talrijke regels niet altijd voldoende bekend zijn, worden die, zoals bijzondere verkeersregels, parkeerplaatsen, rij- en rusttijden en ladingzekering, ook nog eens in het charter in de kijker gezet.
Het deel voor de werkgever verwijst naar opleidingen, informatie over wegenwerken, gezonde levensstijl, rij- en rusttijden, transportplanning, technische keuringen, snelheidsbegrenzers, ladingzekering, enz.
In het deel van de vrachtwagenbestuurder zijn er algemene vragen en vragen voor en tijdens de rit. De engagementen kunnen o.a. te maken hebben met opleidingen, gezond leven, respecteren van verkeersregels, respecteren van rij- en rusttijden, het niet bellen tijdens het rijden, het niet gebruiken van alcohol en drugs, technische controle voor de rit, veilig rijgedrag, enz.
Werkgevers en vrachtwagenbestuurders die het charter ondertekenen, engageren zich om minimaal zeven concrete zaken aan te duiden die ze in het jaar zullen toepassen.
Ondertussen zijn er 5 thema’s: veilig handenvrij, wereldkampioen gordelaandoen, check je zicht, afstand en welzijn&slaperigheid. In het verkeersveiligheidsprogramma Kijk uit komt dit thema met voorbeelden ook regelmatig aan bod.
Meer informatie
Over de campagne
- De campagnewebsite Truckveilig charter
- Op de website van Safe2work: teken het truckveilig charter
- Op de website van VRT: Truckbedrijven ondertekenen veiligheidscharter
Over transportveiligheid
- In het verleden had het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), het programma Road Safety at Work, welke nu bij Vias (nieuwe naam voor BIVV) is ondergebracht onder de rubriek bedrijven en overheden
- European Chemical Transport Association (ECTA): diverse Best practice guidelines & guidance publications
- Artikel op BeSWIC: Europees project DRUID: rijden onder invloed van drugs, alcohol en geneesmiddelen
- Europees PRAISE project: voorkoming van wegongevallen en letsels voor de veiligheid van werknemers:
- De website van het project in het Engels: PRAISE: Preventing Road Accidents and Injuries for the Safety of Employees
- Publicatie van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: Preventie van musculosceletale aandoeningen bij goederenontvangst
- Sobane - Participatieve opsporingsgids van risico's (Déparis IV) – Logistiek:
Over transport
- Instituut wegTransport & Logistiek België (ITLB)
- International Road Transport Union
- Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer:
- Het thema weg
- De Europese gids cargo securing for road transport
- Mondiale webstek voor regelgeving van vervoer van gevaarlijke stoffen (United Nations Economic Commission for Europe - UNECE):
- In het Engels: Dangerous Goods
- Algemene informatie rond transport en logistiek van gevaarlijke stoffen op de webstek van CEFIC (in het Engels): The chemical industry contributes to the sustainability of its transport operations
- Een tool voor anderstaligheid bij chauffeurs (in het Engels): Transperanto
- Truck parking label voor beveiliging en service (in het Engels): The European Truck Parking Area LABEL Project
- DIGITACH - Digitale tachograaf in België