16.04.2015

Update 17/01/2023

In de bouw kunnen tilhulpen de belasting voor de bouwvakker beperken, zodat zijn gezondheid beter wordt beschermd. Bij het plaatsen van boordstenen, bestratingswerken of betegeling kan men vacuümsystemen als manipulatiemiddel gebruiken.

Hieronder worden enkele constructeurs van deze vacuümsystemen vermeld als invulling van de techniek die beschreven staat in het technisch dossier nr. 136 (TD 136) “Veilig gebruik van hefwerktuigen” van het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf (NAVB; ondertussen Constructiv genoemd).

Technisch dossier nr. 136

In het kader van de campagne ‘Lever veilig’ zijn diverse initiatieven genomen, zoals de webpagina “Veilig gebruik van hefwerktuigen bij het leveren van bouwmaterialen” (niet meer beschikbaar) en TD 136.

De rubriek 12.4 van TD 136 omschrijft zeer algemeen de vereisten waaraan vacuümsystemen moeten voldoen. De zuignap moet zijn aangepast aan de ruwheid van het oppervlak en aan het te hijsen gewicht. Belangrijke punten daarbij zijn:

  • de oppervlakte van de zuignap: hoe zwaarder het te heffen stuk, hoe groter het oppervlak moet zijn
  • de afdichting en de onderdruk
  • de gladheid van het oppervlak van het stuk.

Van deze techniek heeft het NAVB (ondertussen Constructiv genoemd) deze goede praktijkvoorbeeld op hun website gepubliceerd: Het veilig plaatsen van boordstenen

Om boordstenen te plaatsen is de vorkheftruck voorzien van een hydraulische arm en een zuignap in plaats van de traditionele klem. De rubriek 12.3 van het technisch dossier beschrijft ook duidelijk de veiligheidsmaatregelen die men moet nemen met steenklemmen of borduurklemmen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van welfsels.

Constructeurs

Deze constructeurs leveren vacuümsystemen als tilhulp in de bouw:

Sommige van die systemen voldoen aan de norm EN 14238 “Hijskranen - Met de hand bestuurde lastmanipulatoren”.

Meer info