Update 22/02/2023
De ‘European Demolition Association’ (EDA) heeft diverse richtlijnen ontwikkeld. Deze richtlijnen zijn ook beschikbaar in verschillende talen.
Een belangrijke richtlijn is deze over het slopen van hoge gebouwen. De nationale sectorfederaties hebben deze gids vertaald. Ze is beschikbaar op de website van:
- de Vereniging voor aannemers in de sloop (VERAS), de Nederlandse vereniging voor sloopaannemers en asbestverwijderingsbedrijven, in het Nederlands: EDA High Reach richtlijn (PDF, 5,50 MB);
- de Franse sectorfederatie ‘Syndicat National des Entreprises de Démolition’ (SNED), in het Frans: Directives de l’EDA pour la démolition de grande hauteur (PDF, 2,87 MB).
De Europese slooporganisatie en CASO
Op de website van de Europese slooporganisatie kunnen diverse publicaties in verschillende talen worden geconsulteerd: Library of the European Demolition Association EDA.
Binnen de Vlaamse Confederatie Bouw is er een afdeling van de Confederatie van Aannemers van Sloop- en Ontmantelingswerken (CASO). CASO vzw en de beroepsvereniging FPRG vzw (Federatie van Producenten van Recycling-granulaten) besloten tevens om hun krachten te bundelen en zodoende werd op 16 december 2021 VSOR vzw opgericht.
Risico’s
Bij het slopen zijn er diverse gevaren en risicovolle activiteiten: stofvorming, asbest, gebruik van explosieven, werken op hoogte, instortingen, machinerisico’s, … Een overzicht van deze risico’s staat op de OSHwiki website, in het Engels: Demolitions and dismantling.
Rond een aantal risico’s zijn er richtlijnen van EDA beschikbaar. Zoals hierboven vermeld kunnen die op de website van EDA worden gedownload.
Daarnaast zijn er andere websites die over bepaalde slooprisico’s specifieke informatie bevatten:
- in het Nederlands, op de website:
- van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM): sloopopvolging,
- ‘Building Your Learning’ van Contructiv: Afbraakwerken - navb dossier 129,
- Op de website van VERAS, de branchevereniging voor sloopaannemers en asbestverwijderingsbedrijven de webpagina veilig&gezond werken (Arbo),
- De Nederlandse arbocataloog slopen
- in het Frans, op de website van:
- SNED: Travaux de démolition à l'aide d'explosifs (PDF, 3,33 MB),
- het ‘Institut national de recherche et de sécurité’ (INRS): Poussières. Guide de bonnes pratiques en démolition,
- het tijdschrift ‘Travail & Sécurité’: Dossier "Les travaux de déconstruction";
- in het Engels, op de website van:
- de “Health and Safety Executive” (HSE):
- de “United States Department of Labor - Occupational Safety and Health Administration” (OSHA): Demolition,
- Safe Work Australia: Model Code of Practice: Demolition work.
- In het Duits
- Op de website van BG Bau: Abbruch und Rückbau
- Arbeitsschutz bei Abbrucharbeiten
- Op de website van SUVA: Rückbau- un Abbrucharbeiten : Checkliste
Campagnes
In 2019 zal de arbeidsinspectie in België een nationale campagne met betrekking tot afbraakwerken houden. Lees het bericht over de campagnes in 2019 van de inspectie voor het toezicht op het welzijn op het werk: Campagnes van de arbeidsinspectie TWW in 2019.
In 2012 is er in Nederland hierover ook een campagne geweest. De resultaten hiervan zijn niet meer beschikbaar. In 2022 is er wel een Infoblad Veiligheid en gezondheid bij bouw- en sloopwerkzaamheden opgesteld.
Regelgeving
Regelgeving over slopingswerken: artikel 464 van het Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming (ARAB). Die regelgeving is beschikbaar op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: ARAB, Titel III, Hoofdstuk II, Afdeling III, A. Bouw- en onderhoudswerken (PDF, 101 KB).