09.01.2013

Update 16/01/2023

Op 21 juni 2012 kantelde een betonmixer op de E40 met lange files als gevolg. Op 15 september 2012 brak een steunpoot af bij het pompen van beton op een militair domein met 2 doden tot gevolg. Op 18 december 2012 raakte een betonpomp een hoogspanningslijn. Er was een elektriciteitsinslag in de omgeving. Uit deze incidenten blijkt dat er diverse risico’s verbonden zijn met deze arbeidsmiddelen, die ernstige gevolgen voor mens en omgeving kunnen hebben.

FedBeton

De federatie FedBeton vertegenwoordigt de ondernemingen in de productie, het vervoer en het pompen van stortklaar beton. Zij vertegenwoordigt haar leden rond thema’s, zoals logistiek, sociale en fiscale aspecten, technische aspecten van beton, veiligheid en milieu.

Voor veiligheid zijn er een aantal preventieaffiches en DVD’s ontwikkeld. Recent heeft de federatie ook een oproep gedaan rond de deloyale concurrentie van landbouwvoertuigen voor betonmixerchauffeurs, waarbij ook veiligheidsrisico zijn betrokken. FedBeton is ook actief betrokken bij de campagne “Lever veilig” van het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en hygiëne in het Bouwbedrijf (NAVB; ondertussen Constructiv genoemd).

Er zijn 14 affiches uitgewerkt die bepaalde risico’s visualiseren. Eén van de risico’s bij het transport zijn de dodehoekrisico’s. Later is er ook een charter ontwikkeld voor de levering van stortklaar beton. Lees hierover volgende BeSWIC-berichten:

Tevens heeft Constructiv via de website buildingyourlearning documenten hierover. Enkele voorbeelden (niet-limitatief):

Meer info