De vaststelling van het Rekenhof leidde tot een grondige hervorming van het proces door de regering, mét resultaat. Tussen 2017 en 2023 nam het aantal deeltijds werkenden toe ten opzichte van het aantal invalide werknemers, wat wijst op een positieve evolutie van het beleid. Deze vooruitgang is te danken aan een herziening van het re-integratieproces, een actievere deelname van werkgevers, ziekenfondsen en erkende arbeidsongeschikten, en nieuwe beleidsinstrumenten voor een efficiënte opvolging en evaluatie van het beleid. Het Rekenhof concludeerde dat twee van zijn aanbevelingen uit 2021 volledig zijn gerealiseerd, terwijl vier aanbevelingen gedeeltelijk zijn uitgevoerd.
In de audit van 2021 stelde het Rekenhof vast dat, ondanks het stijgende aantal re-integratietrajecten, het aantal geslaagde trajecten beperkt bleef. Om de effectiviteit van het re-integratiebeleid te verbeteren, ontwikkelde de regering diverse instrumenten in samenwerking met alle betrokken actoren. Het vernieuwde beleid zorgde voor een verbetering van het re-integratieproces bij de ziekenfondsen en arbeidsartsen, een nauwere samenwerking en betere communicatie tussen de verschillende medische en sociale actoren, en een systeem voor periodieke gegevensopvraging voor opvolging en rapportering. Hoewel de trajecten vrijwillig bleven, werden de erkende arbeidsongeschikten, ziekenfondsen en werkgevers meer geresponsabiliseerd. Bij passieve deelname konden uitkeringen en administratiekosten worden verminderd, en werkgevers die arbeidsovereenkomsten beëindigden wegens medische overmacht moesten bijdragen aan het Terug Naar Werk-fonds.
Vanaf 1 april 2024 moet elke werkgever die zich op de medische overmacht beroept om de arbeidsovereenkomst te beëindigen dit aan het RIZIV ter kennis brengen en een bijdrage van 1.800 euro storten in het TNW–fonds.
Lees hierover volgende informatie op de website van:
- het RIZIV: Het Terug Naar Werk – fonds;
- de FOD Werkgelegenheid: Nieuwe verplichting voor de werkgever die zich beroept op medische overmacht.
De hervormingen omvatten ook de evaluatie van arbeidsongeschiktheid, de invoering van multidisciplinaire teams bij de ziekenfondsen en nieuwe beslissingsbomen om de restcapaciteiten van gerechtigden in te schatten. Deze maatregelen verminderden de werklast van adviserend artsen. Desondanks blijven er knelpunten, zoals het dalende aantal artsen en de noodzaak voor een communicatieplatform en uitgebreide informatie-uitwisseling met externe preventiediensten. De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid stelde dat het huidige TNW-beleid heeft geleid tot een toename van deeltijdse tewerkstelling bij invaliditeit. Het aantal deeltijds werkenden steeg van 11,42% in 2017 tot 15,05% in 2022, en het aandeel uitkeringsdagen met een verminderd uitkeringsbedrag wegens toegelaten tewerkstelling steeg van 12,16% in 2018 naar 17,73% in 2023. Het Rekenhof oordeelde dat twee van de zes aanbevelingen uit de initiële audit volledig zijn gerealiseerd, terwijl vier aanbevelingen nog in uitvoering zijn.
Meer info
Het volledige verslag en meer informatie zijn beschikbaar op de website van Het Rekenhof: Langdurig zieken.
Over het originele verslag van december 2021 verscheen volgend blogartikel: Re-integratie en verzwaard risico: 2 rapporten van het Rekenhof.
Bezoek voor meer informatie over het zogenaamde WASO-traject het thema Re-integratie op het werk of volgende pagina op de website van de FOD Werkgelegenheid: Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers.
Parlementaire vragen rond TNW zijn te vinden op de website van de Kamer van Volksvertegenwoordigers:
- Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0116 - Zittingsperiode : 56
- Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0114 - Zittingsperiode : 56
- Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0027 - Zittingsperiode : 56
- Bulletin nr : B002 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0028 - Zittingsperiode : 56
Volgend initiatief verdient ook een vermelding. Op 18 december 2024 werd het wetsontwerp houdende de oprichting en de organisatie van het TRIO-platform in De Kamer ingediend. Op 8 januari 2025 werd dit ontwerp in de commissie voor Sociale Zaken, Werk en Pensioenen behandeld: Wetsontwerp houdende de oprichting en de organisatie van het TRIO-platform (PDF, 335 KB). Op 23 januari 2025 werd dit ontwerp plenair in De Kamer behandeld en gestemd, zoals na te lezen valt in het Integraal verslag van de plenumvergadering van 23 januari 2025 (PDF, 1,12 MB). Nadien volgt nog ondertekening door de Koning en de desbetreffend bevoegde Ministers en volgt een publicatie in het Belgisch Staatsblad.