Begin september 2021 is er een preventiecampagne gelanceerd rond wederzijds respect, die het vertrouwen tussen de burger en de veiligheidsberoepen probeert te verhogen. Een versterking van het vertrouwen zorgt voor meer respect. Dat kan op zijn beurt een impact hebben op het tegengaan van agressie en geweld tussen burgers en veiligheidsberoepen.
De campagne is het resultaat van een samenwerking tussen de Algemene Directie Veiligheid & Preventie en de Algemene Directie Civiele Veiligheid van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken (IBZ) en de geïntegreerde politie.
Meer info over de campagne op de website “besafe.be” van de Algemene Directie Veiligheid & Preventie: Campagne Wederzijds Respect.
Hieronder wordt wat uitleg over de campagne rond agressie gegeven en naar een aantal relevante artikels verwezen die op deze en op andere websites zijn gepubliceerd.
Campagne “Wederzijds Respect”
De campagne focust op verbinding als dé manier om het vertrouwen tussen de burger en de veiligheidsberoepen te verhogen. Een versterking van het vertrouwen zorgt voor meer respect en dat kan op zijn beurt een impact hebben op het tegengaan van agressie en geweld tussen burger en veiligheidsberoepen.
Het symbool van de campagne is het geven van een vuistje, dat populair is geworden tijdens de Covid-crisis. De campagne moedigt burgers aan om met een veiligheidsbeoefenaar te gaan praten en zijn of haar werk te bespreken. Deze aanpak kan ervoor zorgen dat iedereen elkaar beter begrijpt.
De sensibiliseringscampagne bestaat uit verschillende onderliggende projecten:
- informatie-uitwisseling: het verzamelen en analyseren van (wetenschappelijke) informatie om het publiek debat te voeden;
- praktijken in de kijker: het verzamelen van toonaangevende projecten;
- een netwerk van sleutelpartners: het vormen van partnerschappen.
Op de website van de campagne is allerlei sensibiliseringsmateriaal beschikbaar:
- brochure voor een breed publiek waarin aan de hand van een fictieve familie uitleg wordt gegeven over 9 veiligheidsberoepen waarmee men in het dagelijkse leven in contact kan komen, wat hun taken zijn, waar men ze tegenkomt en waar men een klacht kan indienen: Veiligheidsberoepen werken elke dag aan jouw veiligheid. Ontdek hoe ze dat doen en hoe je ze herkent (PDF, 3,13 MB);
- brochure voor de professionele gebruiker, waarin de taken en bevoegdheden van de verschillende veiligheidsberoepen worden uiteengezet, waar men ze tegenkomt en hoe men ze herkent: Veiligheidsberoepen werken elke dag aan jouw veiligheid. Ontdek waarvoor je op hen kan rekenen en hoe je hen herkent (PDF, 6,28 MB);
- Brochure, affiche, video: Ken je de veiligheidsberoepen?
Er verscheen tevens een bericht hierover:
- op de website van de Algemene Inspectie van de Federale Politie en van de Lokale Politie: Campagne "Wederzijds Respect" - Verbinding werkt!
- Besafe juni 2022 #58 (pag 1-3): Hoe versterken we de band tussen burgers en veiligheidsdiensten
Uitdragen van de campagne “Wederzijds Respect”
In de loop van 2022 zijn er diverse activiteiten georganiseerd om deze campagne in het daglicht te stellen. Hieronder enkele artikels die zijn verschenen op de website van “besafe.be”.
- Wederzijds Respect: burgers en veiligheidsprofessionals gaan met elkaar in debat!
- Réseau Intersection gaat in debat over wederzijds respect
Artikels op de BeSWIC website en op de website van de FOD Werkgelegenheid
Het omgaan met agressie is ook een belangrijk aandachtspunt bij de preventiecampagne voor brandweerlieden, waarover dit blogbericht werd gepubliceerd: Preventiecampagne bij de brandweer “Soms is vuur niet jouw grootste risico”.
Op deze website zijn er ook deze artikelen over agressie tegen hulpverleners en ordediensten gepubliceerd:
- Campagne “agressie en geweld tegen hulpverleners is NOOIT ok”
- Campagne “agressie en geweld tegen hulpverleners en ordediensten is NOOIT ok” uitgebreid naar ordediensten
- Campagne “Stop geweld tegen de politie”
Meer informatie en tools rond psychosociale risico’s zijn beschikbaar:
- in de rubriek Thema's > Psychosociale risico’s (PSR);
- op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid) in de rubriek Thema's > Welzijn op het werk > Psychosociale risico’s op het werk.
Andere relevante pagina’s over agressie
Naast veiligheidsberoepen zijn er nog andere sectoren en beroepen waar agressie kan optreden, zoals bij de hulpverleners (bv. ambulanciers en brandweerlieden), de openbare vervoersmaatschappijen, de afvalophalers, de recyclagewachters, in de welzijns- en gezondheidssector (bv. verpleegkundigen en artsen), in de supermarkt, enzovoort.
Enkele voorbeelden van pagina’s en artikels over dat thema:
- informatiedossier van de Stichting Innovatie & Arbeid, beschikbaar op de website van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), met 9 cases uit verschillende sectoren: Informatiedossier “Geweld door derden op het werk" (PDF, 1,55 MB);
- handleiding uit 2010 over agressiebeheersing van de Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning: Stapsgewijs naar een beleid voor agressiebeheersing;
- ICOBA staat voor “Iedereen COmpetent in het Beheersen van Agressie” en is het kennis- en expertisecentrum rond omgaan met agressief gedrag in de social-profitsector: www.icoba.be;
- over agressie op de trein:
- brief van de Onafhankelijke Vakbond Spoorwegpersoneel (OVS) aan de leiding van het spoorbedrijf: Verontrustende toename agressies op personeel – OVS luidt de alarmbel,
- nieuwsbericht op BRUZZ.be, met statistieken: Veel minder reizigers, maar bijna evenveel agressie op treinen in 2020;
- themadossier verkeersveiligheid nr. 20 over agressie in het verkeer van VIAS institute: Risicobereidheid en agressie.