26.07.2013

Update 06/01/2023

De laatste jaren heeft de stand van de techniek bij de stellingbouw niet stilgestaan. De sector professionaliseert zich verder binnen zijn sectorfederatie met codes van goede praktijk, opleidingen en nieuwe manieren van collectieve bescherming.

Die innovaties zijn ook telkens vertoond op grote beurzen, zoals Bauma in Duitsland, Batimat in Frankrijk en de bouwbeurs in Nederland. Soms zijn er ook afspraken gemaakt met de arbeidsinspectie van het betrokken land.

In de preventiehiërarchie hebben collectieve beschermingsmaatregelen voorrang op individuele beschermingsmaatregelen. Hieronder enkele voorbeelden en principes van deze collectieve beschermingsmaatregelen voor het gebruik van leuningen:

Die nieuwe technieken worden verder ook onder de aandacht gebracht door commerciële brochures en filmpjes op ‘you tube’. Als u op een zoekmachine de woorden “advanced guardrail system” of “garde corps extensible” invult, dan bekomt u enkele mogelijkheden van diverse fabrikanten. Die toepassingen zijn geschikt voor rolstellingen en stellingen in console, maar geven geen oplossing voor stellingen in de industrie waar er complexe constructies moeten worden gemaakt.

Campagnes van Constructiv en bliksemacties op bouwwerven van de arbeidsinspectie (Algemene Directie Toezicht van het welzijn op het werk) bewijzen nog altijd het belang van veilig werken op hoogte.

In het kader van VCA (vraag 3.4 van VCA) zijn er ook 2 risicovolle taken zonder opgelegde toetsing in een erkend centrum die te maken hebben met steigerbouw, namelijk de opleiding IS-021 steigerbouwer en IS-022 steigercontroleur.

Meer informatie