In de voedingsindustrie past men wel vaker het proces van fermentatie met behulp van bacteriën toe, bijvoorbeeld voor de conservering van melkproducten of tijdens de productie van alcoholische dranken zoals wijn en bier (respectievelijk gisting of vinificatie genoemd). Bij deze processen komt koolstofdioxide (CO2) vrij. Als deze CO2 de lucht of zuurstof in een (omsloten) ruimte verdringt (het hoeft daarbij zelfs niet over een besloten ruimte te gaan), kunnen dodelijke concentraties bereikt worden.
In het najaar van 2023 vielen er meerdere doden bij de fermentatie van druivensap (naar wijn) (ofwel vinificatie): twee doden op 2 oktober 2023 in Spanje, een dode op 14 september 2023 in Italië en een dode op 3 oktober 2023 in Frankrijk.
Dit artikel biedt meer uitleg over deze incidenten en overloopt enkele documenten van een aantal Europese lidstaten (in de taal van dat land) over besloten ruimte in deze sector. Tenslotte geeft het artikel een overzicht van relevante BeSWIC-berichten over andere biologische processen waarbij gassen vrijkomen en risico’s bij het betreden van besloten ruimten.
(Recente) incidenten in de wijnsector in drie verschillende landen
In de Riojastreek in Spanje stierven begin oktober 2023 twee schoonbroers bij een controle van de wijnfermentatie, één ervan tijdens een reddingspoging. Daarnaast werd een buitenlandse medewerker met vergiftigingsverschijnselen afgevoerd. In dezelfde streek vielen op 7 oktober 2020 ook al twee doden als gevolg van blootstelling aan gelijkaardige risico’s.
Meer informatie is beschikbaar in het Engels in volgende nieuwsberichten:
- ‘Sur in English’: Two die at a winery in Spain after becoming overcome with fumes given off by fermentation process
- ‘Rum Raiders’: “Deeply Shocked”: Town Mourns Over the Deaths of 2 Winemakers, Found Inside Vat of Spanish Wine
Op 14 september 2023 stierf een persoon bij onderhoudswerkzaamheden aan een wijntank in Italië. Een andere persoon werd met vergiftingsverschijnselen afgevoerd. Meer informatie is beschikbaar in het Engels in volgende nieuwsberichten:
- ‘The Drinks Business’: Italian winemaker dies trying to rescue colleague
- CNN: Winemaker dies in Italy while trying to save colleague who fainted in wine vat
Op 12 juni 2023 stierven dan weer een vader en een zoon en in begin oktober 2021 stierven er vier personen bij fermentatieprocessen in Italië. Meer informatie in het Italiaans en het Engels in volgende nieuwsberichten:
- ‘Sky tg24’: Bari, padre e figlio cadono in una cisterna di vino: morti per le esalazioni
- TGR: Padre e figlio asfissiati in una cisterna per il vino, i corpi ritrovati uno sull'altro
- Insider’: 4 family members died after fermenting grapes with poor ventilation at a family vineyard in Italy
- ‘The Daily Beast’: Four Dead on Family Vineyard in Freak Wine-Making Accident
- ‘Nature World News’: 4 Family Members Dead in Italian Village After Inhaling Toxic Fumes During Wine-Making
Op 3 oktober 2023 viel een dode in de Loirestreek in Frankrijk. Een wijnboer had geprobeerd een werknemer te redden uit een tank, maar overleed later zelf in het ziekenhuis. Meer informatie is beschikbaar in het Frans in volgende nieuwsberichten:
- BFMTV: Indre-et-Loire: deux vignerons asphyxiés dans un chai, l'un deux est mort
- ‘Le Parisien’: Indre-et-Loire : un vigneron meurt asphyxié en voulant aider un ouvrier tombé dans une cuve de vin
- ‘France TV Info’: Indre-et-Loire : un vigneron, figure du chinonais, meurt asphyxié dans son chai à cause du gaz carbonique libéré par la fermentation alcoolique
In Frankrijk viel zowel in 2018 en 2019 een dode te betreuren bij reinigingswerken in wijntanks in de Muscadetstreek in de buurt van Nantes. Meer informatie is beschikbaar in het Frans in volgende nieuwsberichten:
- ‘20 Minutes’: Loire-Atlantique: Un viticulteur trouve la mort dans une cuve à vin
- ‘Paris Match’: Son employé tombe dans une cuve, le vigneron meurt asphyxié en voulant le sauver
- ‘Ouest France’:
Besloten of afgesloten ruimten in de wijnsector in Europa
Het is belangrijk om over deze risico’s te informeren en te sensibiliseren over de noodzaak om de nodige beschermingsmaatregelen te nemen. Ook in kleinere familiebedrijven. In verschillende landen zijn diverse documenten beschikbaar die de risico’s en maatregelen in afgesloten ruimten (in het Engels “enclosed spaces”) en/of besloten ruimten (in het Engels “confined spaces”) beschrijven.
Deze CO2-gassen die tijdens de fermentatie worden gevormd, worden in het Spaans ook omschreven als “tufo del vino”. Hierover bestaat ook redelijk wat informatie in het Spaans:
- ‘Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo’ (INSST): NTP 223: Trabajos en recintos confinados (PDF, 421 KB);
- FREMAP: Manual de Seguridad y Salud en Bodegas (PDF, 2,67 MB);
- ‘Comunidad de Madrid’: Principales riesgos laborales en el sector vitivinícola de la Comunidad de Madrid (PDS, 3,24 MB);
- ‘Castilla-La Mancha Consejería de Salud e Bienestar Social’: Riegos laborales en Bodegas (PDF, 2,33 MB);
- eindwerken:
- ‘Universidad Catolica de Salta, Escuela de Negocios’: Riesgos de la generación de gases nocivos para la salud de los trabajadores en las diferentes etapas de la producción del vino; (y otros riesgos asociados a la actividad (PDF, 929 KB),
- Elisa Segovia Giménez: Prevención de riesgos en el procedimiento de actuación en las labores de limpieza de los depósitos de la bodega el villar (PDF, 6,49 MB).
De gassen worden in het Italiaans omschreven als ‘gas asfissianti’. In het Italiaans bestaat er ook redelijk wat informatie:
- ‘Istituto Nazionale Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro’ (Inail): Il comparto vinicolo e oleario
- ‘ATS Pavia’: Lavoro in spazi confinati nelle cantine vinicole (PDF, 7,03 MB)
- ‘Veneto Agricultura’: La gestione della sicurezza sul lavoro in agricoltura – Vol.2: L’azienda vitivinicola
Ook in Frankrijk sensibiliseert men rond de risico’s van fermentatie:
- ‘Association Française des Gaz Comprimés’ (AFGC): Industrie Agro-alimentaire: Prévention des risques azote et gaz carbonique (PDF, 522 KB)
- ‘Le Bisma’: Intoxication en cave viticole: CO2 mon ennemi
- ‘Documents pour le médecin du travail’: Intoxication par inhalation de dioxyde de carbone (PDF, 421 KB)
- ‘MSA Loire-Atlantique – Vendée’: Risque CO2 : l'organisation de travail et les moyens techniques doivent être adaptés
- MSA: de affiche Intoxication en cave de vinification : moyens de prévention
In het Duits worden deze gassen “Gärgase” genoemd.
Deze fermentatierisico’s kwamen ook aan bod in volgende BeSWIC-berichten:
- CO2-risico’s en besloten ruimten in de brouwerijsector
- Verstikkings- en vergiftigingsrisico’s in de horeca en voedingssector: ook in deze sectoren zijn er gevaren van besloten ruimten
Biologische en andere processen
Er zijn nog andere biologische processen waarbij gassen kunnen vrijkomen. Het risico van mestgassen (H2S) en broei in de landbouwsector kwam aan bod in volgend BeSWIC-bericht: Het betreden van besloten ruimten en mestgassen in de landbouw.
Bij houtpellets, vervoerd in schepen en opgeslagen in silo’s, brengen de auto-oxidatieprocessen CO-gassen voort. Dit kwam aan bod in volgend BeSWIC-bericht: CO-risico’s bij de opslag van houtpellets.
Ook bij verbrandingsprocessen kan CO vrijkomen. In de herfst, wanneer verwarmingstoestellen opnieuw worden aangestoken, komen meer ongevallen voor als gevolg van slechte verbrandingen. In deze periode van het jaar zijn er veelal sensibilisatiecampagnes. Zo sensibiliseert Vlaanderen vanaf 16 oktober 2023 met volgende campagne: Herken de symptomen van een CO-vergiftiging.
Lees volgende nieuwsberichten over deze campagne:
- op de website van VRT: Vlaamse overheid waarschuwt voor CO-vergiftiging: dit zijn de symptomen en zo kan je een intoxicatie voorkomen;
- op de website van het Antigifcentrum: grootschalige CO-campagne.
Een overzicht van diverse sensibilisatiecampagnes over CO in het verleden komt aan bod in volgend BeSWIC-bericht: CO-risico’s: update webpagina’s en sensibilisering voor het najaar.
Om rijpingsprocessen van fruit te vertragen, kunnen deze opgeslagen worden in ULO-koelcellen onder verminderde zuurstof. Meer informatie hierover in volgend BeSWIC-bericht: Risico’s van koelkamers in de fruitsector.
Fosfides (aluminium en magnesium) worden gebruikt bij begassingen, waarbij fosfine vrijkomt. Dit is beschreven naar aanleiding van het nieuwe begassings-ontgassings-KB in volgend BeSWIC-bericht: Nieuw KB begassingen en ontgassing en update berichten over gassen in containers.
Tenslotte werden verschillende BeSWIC-berichten over de risico’s van besloten ruimte geactualiseerd. Een overzicht is beschikbaar in volgend BeSWIC-bericht: Update van berichten rond de risico’s van besloten ruimten. Dit bericht somt diverse maatregelen die kunnen genomen worden op.