03.05.2023

Het gebruik van Exoskeletten is de voorbije jaren enorm toegenomen. Ze worden in diverse sectoren gebruikt, en dus ook in de bouwsector.

Dit artikel geeft een beknopt overzicht van studies en documenten rond het gebruik van exoskeletten in de bouw in het binnen- en buitenland, met enkele verwijzingen naar algemene informatie over exoskeletten en het gebruik van exoskeletten in andere sectoren.

Tegelijkertijd geeft dit artikel een overzicht van BeSWIC-berichten over exoskeletten en andere technologische fenomenen. Waar nodig zijn deze berichten geactualiseerd.

Literatuuroverzicht exoskeletten in de bouw

Hieronder volgt een beperkt overzicht van informatiebronnen over exoskeletten in de bouw in binnen- en buitenland, opgedeeld per land en nadien per sector. Ook bij de producenten van exoskeletten en gebruikers is er informatie te vinden. Daarnaast worden enkele markante persberichten vermeld.

Volgende niet-landgebonden initiatieven zijn ook vermeldenswaardig:

Informatie per land

België

Frankrijk

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Verenigde Staten

Constructeurs/bedrijven

Een aantal constructeurs of bedrijven, die exoskeletten hebben uitgetest in relatie tot bouwrisico’s en hebben samengewerkt met federaties en onderzoeksinstellingen, deelden in het verleden hun ervaringen.

Knauf heeft met de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) samengewerkt om te onderzoeken hoe het gebruik van een armondersteunend exoskelet het werk van de stukadoor kan verlichten. De resultaten van het onderzoek kunnen gevonden worden on de website van Knauf: exoskelet.

Op de website van TNO en NOA is hierover informatie te vinden:

Auxivo won op 7 februari 2023 op de BouwBeurs de BouwBelang MKB Trofee 2023. Lees hierover volgend bericht op de website van de BouwBeurs: Lichtgewicht exoskeletten winnen BouwBelang MKB Trofee 2023.

Ook de website ‘Laevo exoskeletons’ heeft een rubriek over wetenschappelijke studies.

In Frankrijk is er samenwerking tussen het ‘Organisme Professionnel de Prévention du Bâtiment et des Travaux Publics’ (OPPBTP) en Hilti, waardoor er diverse artikelen over exoskeletten verschijnen in relatie tot elkaar. Hierover zijn volgende berichten verschenen:

Overzicht van algemene informatie over exoskeletten en inzet van exoskeletten in andere sectoren dan de bouwsector

Hieronder volgt een niet-limitatief overzicht van algemene informatie over het gebruik van exoskeletten in andere sectoren dan de bouwsector.

Specifieke welzijnsactoren in de ergonomie, arbeidsgeneeskunde of ondersteuningscentra

Algemene informatie over exoskeletten

De website ‘Exoskeleton report’ geeft ook een overzicht van exoskeletten, die op basis van hun gebruik in 4 productcategorieën zijn ingedeeld: consumenten, industrieel, medisch en militair. De industriële categorie is bijvoorbeeld verdeeld in 5 secties waarop de krachten werken: armen, handen, rug, benen en stationaire positie.

Andere sectoren dan de bouw waar exoskeletten gebruikt worden

Gezondheidssector

Logistiek

Assemblage/productie

Installatiebedrijven

glazenwassersbedrijven

Relevante artikels op BeSWIC

Op deze BeSWIC-website zijn in het verleden diverse artikelen verschenen over exoskeletten. Hieronder enkele voorbeelden:

Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om diverse BeSWIC-artikelen over nieuwe technologische risico’s (IoT, AI, digitalisering, cobots, exoskeletten, nano, 3D, drone, virtuele realiteit, gigeconomie, …) te actualiseren:

Vele berichten moesten nog niet worden aangepast en waren dus nog actueel. Een overzicht.

Vinçotte heeft een whitepaper gepubliceerd over cobots, die beschikbaar is op de website van Vinçotte: Cobots, leer er alles over in onze nieuwste whitepaper!.

De toekomstige campagne van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) voor de periode 2023-2025 staat in het teken staat van digitalisering. Meer informatie hierover in volgend bericht: Campagne “Veilig en gezond werk in het digitale tijdperk” 2023-2025