16.11.2016

Update 03/01/2024

Bedrijven hebben een morele en wettelijke verantwoordelijkheid om in te staan voor het welzijn van hun werknemers, waar hun werkplek op dat moment ook is. Dit heet “Duty of Care”. De risico’s bij reizen naar of tijdelijk verblijven in een ander land zijn zeer divers, zoals ziekte, allerlei gezondheidsproblemen en arbeids- en wegongevallen in het buitenland. Maar ook natuurrampen en militaire of terroristische operaties kunnen roet in het eten gooien. Een travel risk programma opzetten is dan ook geen overbodige luxe.

Op 27 oktober 2016 hield het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) een studievoormiddag over dat thema. Er waren 2 concrete cases hoe Solvay en CMI hiermee omgaan en er was een toelichting hoe International SOS klanten helpt met buitenlandse missies.

Na de studiedag werd een brochure in 3 talen ter beschikking gesteld. Deze brochure kan men downloaden op de website van het VBO.

Hieronder enkele publicaties over deze “Duty of Care” van internationale organisaties, normeringen en gidsen over telegezondheidsdiensten en reisgeneeskunde.

Gidsen over “Duty to Care”

Op de specifieke webpagina “Duty of Care” van de website van International SOS staan er vele publicaties daarover. Dit is niet onlogisch, want als één van de grootste organisaties met meer dan 10.000 medewerkers, waaronder 1400 dokters en 200 beveiligingsspecialisten, heeft international SOS een ISO9001, ISO/IEC 27001 (informatiebeveiliging) en ISO/TS 13131 (Guidelines for the delivery of TeleHealth services) certificaat.

Volgende gidsen kunnen op die website worden geconsulteerd.

Deze organisatie heeft samen met Prevent in 2014 ook al een publicatie uitgegeven. Er is daarover dit artikel op de blog van deze BeSWIC website gepubliceerd: Globaal kader voor veiligheid en gezondheid van werk-gerelateerde internationale reizen en opdrachten.

De travel risk management gids van 2015 werd ook gepubliceerd op de websites van de Belgische en Europese organisaties voor risicobeheer:

De ‘British Standards Institution’ (BSI) publiceerde de code van goede praktijk PAS 3001: 2016 “Travelling for work – Responsibilities of an organization for health, safety and security – Code of practice”. Op 31 oktober 2022 werd deze ingetrokken.

In Nederland heeft de AWVN en International SOS Foundation de publicatie “Zorg voor uw medewerkers die de grens overgaan: handleiding voor Nederlandse organisaties” uitgegeven.

Reisgeneeskunde: ITG

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft een grote faam in binnen- en buitenland voor alles wat te maken heeft met reisgeneeskunde. Informatie, brochures, inentingen en andere informatie staat op hun website: Reisgeneeskunde / Tropische en importpathologie.

In 2019 het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een nieuwe app ontwikkeld waarmee reizigers op de hoogte blijven van de gezondheidsrisico’s van hun bestemming. De app heeft de naam Wanda gekregen en is beschikbaar in Nederlands, Frans en Engels. Dit is te lezen in dit bericht: Een draagbare reisexpert genaamd Wanda. Op deze website kan je ook de Medasso Headlines (2016-2017) vinden.

Met de zoekterm “travel medicine” of “médecine de voyage” kan men op het internet nog veel meer informatie en organisaties vinden.

Telegezondheidsdiensten

Niet enkel voor buitenlandse missies kunnen telegezondheidsdiensten een rol spelen. Ook in landen met zeer dun bevolkte gebieden, zoals Australië en Canada, speelt dat een rol.

Hierboven werd al verwezen naar de norm ISO/TS 13131 (Guidelines for the delivery of TeleHealth services) en de code van goede praktijk PAS 3001: 2016 “Travelling for work – Responsibilities of an organization for health, safety and security – Code of practice”. In 2021 is de ISO/TS ondertussen formeel de norm ISO 13131 geworden.

Hieronder volgen enkele andere codes en artikels daarover:

Meer informatie