Update 05/10/2023
De regionale directie Antwerpen van de arbeidsinspectie (Toezicht op het Welzijn op het Werk) heeft medio 2014 een beperkte inspectiecampagne gehouden in een 30-tal ambachtelijke bakkerijen uit de provincie Antwerpen.
Bijna overal waar gemeten werd, overschreed het bloemstofgehalte in de lucht de grenswaarde. 30% van de bezochte bakkerijen werd ooit geconfronteerd met de beroepsziekte bakkersastma of farinose. De helft van de bakkerijen is niet in orde met de regels inzake elektrische installaties en brand- en stofexplosiegevaar.
De andere conclusies kan u lezen in het nieuwsbericht op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: Inspectiecampagne: bakkers strooien te kwistig met bloem!
Meer informatie
- er is geen informatie meer beschikbaar van de campagne op de website van bakkers Vlaanderen, wel in het tijdschrift “Onze Passie” (juli 2024: pag 28-31): Farinose onder de loep
- over risico’s van bakkersastma:
- Publicatie op Alimento :
- De Nederlandse website Blij met Stofvrij!
- Franse aanbeveling: Recommandation R 439 sur la prévention des risques liés aux émissions de poussières de farine (asthme, rhinites, allergies respiratoires) en boulangerie artisanale (PDF)
- Medisch technisch dossier 87 van het ‘Institut français de recherche et de sécurité pour la prévention des accidents du travail et des maladies professionnelles’ (INRS), het Franse onderzoeks- en veiligheidsinstituut voor de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten: Prévention des allergies respiratoires professionnelles en boulangerie-pâtisserie. "Le souffle des boulangers, un enjeu de santé au travail"
- Publicatie van het Franse ‘Institut National de la Boulangerie-Pâtisserie’: Les réactions allergiques aux poussières de farine (PDF)
- Webpagina van de Franse ziekteverzekering: Asthme et travail
- Op de website van de ‘Health and Safety Executive’ (HSE), het Britse agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk: Asthma publications
- over de risico’s bij bakkers:
- Digitale risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) tool uit Nederland: Arbocatalogus Industriële bakkerijen
- Dossier op de Franse website ‘Officiel Prévention - Santé et sécurité au travail’: La prévention des risques professionnels des boulangers
- Webpagina van de INRS over preventie in de bakkerij, de banketbakkerij, chocolade en ijsbereiding: Boulangerie - Pâtisserie - Chocolaterie - Glacerie - Votre métier
- Webpagina van het Franse l’Assurance Maladie: Boulangerie, pâtisserie, chocolaterie, glacerie
- Praktische preventiefiche voor bakkers en banketbakkers van de Franse ‘Réseaux de veille et de prévention des risques professionnels en Provence-Alpes-Côte d’azur’:
- Op de website van de Confédération Nationale de la Boulangerie et Boulangerie-Pâtisserie française : La qualité de vie au travail : Un outil de performance pour les boulangeries-pâtisseries
- Evaluatiegids voor beroepsrisico’s in de bakkerij en de banketbakkerij van de Franse ‘Service Médical Interentreprises du Saumurois’: Guide d'évaluation des risques professionnels en Boulangerie-Pâtisserie (PDF)
- Cramif : Les industries de boulangerie et de patisserie et les terminaux de cuisson : Prévention des Risques Professionnels
- Artikels over beroepsziekten op de website van Prevent:
- Autocontrolegidsen bakkerij, opgesteld door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV): Specifieke tools voor de autocontrole per activiteitensector - Brood en banketbakkerij
- In het Duits:
- Berufsgenossenschaft Nahrungsmittel und Gastgewerbe (BGN): Bäckerasthma und -schnupfen : Asthmaschulung und Langzeitbetreuung
- Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung (DGUV)
- Schweizerische Unfallversicherungsanstalt (SUVA):