Update 12/07/2023
Op 7 april 2013 stierven 7 personen bij het betreden van besloten ruimten in een brouwerij van Corona bier in Mexico tijdens reinigings- en onderhoudswerkzaamheden. Twee jaar ervoor was er ook een dode bij een wijnboer in de Napavallei in Californië en een dode in een brouwerij in Duitsland, telkens bij het betreden van besloten ruimten.
Nieuwsberichten over de 7 doden in Mexico:
- Seven workers die in Confined Space Accident at Corona Brewery
- 7 Workers Perish during Tank Cleaning
- Seven killed inside brewery tank in Mexico plant where Corona beer is made
- Siete trabajadores mueren por intoxicación en una fábrica de cerveza en México
Nieuwsbericht over het dodelijk ongeval in Duitsland: Brauerei-Mitarbeiter stirbt in Bierkessel
Risico’s in de brouwerijsector
Het betreden van een besloten ruimte in de drankensector, al of niet gecombineerd met typische gassen die gevormd kunnen worden in het proces of accidenteel kunnen vrijkomen, is één van de risico’s. Lees hierover deze artikels, presentaties en codes van goede praktijk voor de brouwerijsector:
- Confined Space Entry for Brewers
- Best management practice for the management of confined spaces in breweries (PDF)
- Presentatie: Confined Spaces in Breweries (PDF)
- Four people died in craft brewery accidents in the U.S. from 2009-2012
- OSHA & Your Craft Brewery: Confined Space Safety
- Confined spaces in craft breweries
Daarnaast zijn er ook de typische hygiëneregels en de ‘Hazard Analysis and Critical Control Points’ (HACCP) regels die in België in de sectorgidsen van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) zijn neergeschreven. Enkele voorbeelden:
- Specifieke tools voor de autocontrole per activiteitensector - Brouwerijen
- Guide d’aide pour la maitrise du risque microbiologique en brasserie (PDF)
Artikels over de preventie van andere risico’s in die sector:
- Brewery Safety: Top Hazards and How to Reduce Risk (PDF)
- Directives environnementales, sanitaires et sécuritaires pour les brasseries (PDF)
- Health and Safety for Craft Breweries and Distilleries
- La prévention des risques professionnels dans les malteries et brasseries
- Fast-growing U.S. craft brewers struggle with worker safety
- Informationen zur verpflichtenden Unterweisung beim Umgang mit Getränkeschankanlagen (PDF)
- Branchenleitfaden für gute Arbeitsgestaltung in Brauereien
- Éclatement de hublots dans une brasserie
- Hazard assessment in the brewing and distilling industries
- Best management practice for the selection of protective clothing for brewery workers (PDF)
Tenslotte kan men ook door biervaten verpletterd worden tijdens het lossen. Het volgend dodelijk ongeval in 2015 in Frankrijk illustreert dit:
Door de Federatie van Belgische Drankenhandelaars (FeBeD) is er een specifieke veiligheidskaart uitgewerkt voor het veilig werken met koolstofdioxide in de horeca (oa tapinstallaties).
Zeer grote distilleerderijen hebben zelfs genoeg ontvlambare producten om ze als Seveso bedrijf te catalogeren.
Risico’s met CO2 en andere gassen
Koolstofdioxide kan tijdens de fermentatie vrijkomen. De grenswaarde van CO2 in België bedraagt 5000 ppm en een kortetijdswaarde van 30000 ppm.
Artikels over de risico’s van CO2:
- in brouwerijen:
- CO2 Measurements in Breweries and Wineries (PDF)
- CO2 Gas Hazards in the Brewing Industry
- Houston Brewery Cited for CO2 Exposures
- International Society of Beverage Technologists Carbon Dioxide Guidelines
- Safety alert: Potential of carbonated beverage systems to create a life-threatening environment (PDF)
- in het algemeen, in andere sectoren of toepassingen:
- General hazards of Carbon Dioxide
- CO2 – an Underrated, Silent Killer
- Intoxication par inhalation de dioxyde de carbone (PDF)
- Carbon Dioxide Measures Up as a Real Hazard
- Erstickungsgefahr durch Gase (PDF)
- Bewertung der Freisetzung von Kohlendioxid (CO2) in gesundheitsschädlichen Mengen (PDF)
- Gefahren beim Löschen mit CO2 in engen Raumen un Behältern
- Safety Information - Carbon Dioxide Physiological Hazards “Not just an asphyxiant!” (PDF)
- Low Concentration of Oxygen in External Environment - Modeling the Consequences of Accident (PDF)
- Veilig omgaan met droogijs (PDF)
- Safety Aspects of CO2 as a Refrigerant (PDF)
- Assessment of the major hazard potential of carbon dioxide (CO2) (PDF)
- Liquid Carbon Dioxide Leaks Can Pose Inhalation Hazard to First Responders and the Public (PDF)
- Potential Carbon Dioxide (CO2) Asphyxiation Hazard When Filling Stationary Low Pressure CO2 Supply Systems
- Exposure to Extremely High Concentrations of Carbon Dioxide: A Clinical Description of a Mass Casualty Incident (PDF)
- Carbon Dioxide (CO2) Safety Program (PDF)
- Could be deadly, but essential for restaurant operations
Daarnaast kunnen er andere gassen door lekken vrijkomen, bijvoorbeeld uit koelkringen die met ammoniak worden gevoed. Op 27 september 2011 vond er bij de ontmanteling van een oude koelinstallatie een ammoniaklek plaats in de brouwerij Belle-Vue in Sint-Pieters-Leeuw: ammoniaklek bij Brouwerij Belle Vue
Zoals reeds hierboven vermeld is er door FeDeB een specifieke veiligheidskaart uitgewerkt voor het veilig werken met koolstofdioxide in de horeca.
Op 14 juni 2013 was er in de Antwerpse haven een dodelijk ongeval tijdens het lossen van vloeibare koolstofdioxide waarbij dat product vrij kwam. Meer informatie over dat ongeval in deze berichten:
- uit ‘De Standaard’: Doodgevroren in wolk van CO2
- van de Nederlandse nieuwsorganisatie NOS: Truckchauffeur bedolven onder CO2
Websites over besloten ruimten
Diverse organisaties hebben overzichtspagina’s over besloten ruimten of artikelen met een overzicht van ongevallen die over meerdere jaren zijn voorgevallen:
- Huffpost: CA Workplace Fatalities Rise In Confined Spaces, Despite Being Preventable
- PR Newswire: Cal/OSHA Cites Employers for Worker's Death in Confined Space
- Courtesy of Burgess and Associates-Hot Zone USA: Confined Space Accidents and Fatalities From www.safetynews.co.uk (PDF)
- Centers for Disease Control and Prevention: Workplace Safety & Health Topics: Confined Spaces
- Industrial Safety & Hygiene News: Confined space tragedies continue to occur
- Nationalsafety’s Weblog: Archive for the ‘Confined Space’ Category
- Officiel Prévention Santé et Sécurité au Travail: La prévention des risques des travaux en milieu confiné
Ook worden er soms sensibiliseringscampagnes gehouden naar aanleiding van die ongevallen. Een voorbeeld is het programma in de staat Californië van de Verenigde Staten: Confined Space Emphasis Program
Tenslotte wordt de Amerikaanse norm NFPA 350 van de ‘National Fire Protection Association’ voor het veilig betreden van besloten ruimten in 2016 herzien. Meer info: NFPA 350: Guide for Safe Confined Space Entry and Work
Meer informatie
- Berichten op deze website van het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk BeSWIC (Belgian Safe Work Information Center):
- Publicatie van het ‘Programme d’économie d’énergie dans l’industrie canadienne’: Les possibilités d’amélioration du rendement énergétique dans l’industrie brassicole canadienne (PDF)
- De ‘European Industrial Gases Association’ voor diverse codes van goede praktijk rond industriële gassen
- ARBO catalogus wijn
- Arbocatalogus MBO: horeca
- Brewery safety training in de Verenigde Staten
- Hazard Assessment Principles
- Hoofdstuk 65 “Beverage Industry” van de ILO Encyclopaedia of Occupational Health and Safety
- De factsheet “Inspecties in de Nederlandse drankensector: Fysieke belasting bij het handmatig lossen van vrachtwagens met dranken” van de Inspectie van het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is niet meer beschikbaar.