Update 12/09/2024
De laatste 10 jaar zijn er meer dan 10 doden te betreuren als gevolg van vergiftiging door koolstofmonoxide (CO) bij het betreden van ruimten waar houtpellets worden opgeslagen. De doden vielen te betreuren bij het betreden van cargoruimten van schepen, opslagsilo’s en ook de laatste jaren in de opslagruimte bij particulieren. Hieronder krijgt u een overzicht van de risico’s, preventiemaatregelen en enkele publicaties.//
Houtpellets, gemaakt door zagemeel en ander houtafval te comprimeren, worden de laatste tijd meer en meer als alternatieve energiebron gebruikt. Belangrijkste productielanden zijn Noord-Amerika, Canada en de Scandinavische landen.
Vrijzetting van CO
Pellets opgeslagen in silo’s kunnen een auto-oxidatieproces veroorzaken met vrijzetting van CO. Hierdoor kan de atmosfeer een zuurstoftekort vertonen. Deze ruimten zijn dan te beschouwen als besloten ruimten.
Parameters zoals pellet leeftijd (zeker de eerste zes weken van de productie), temperatuur en houtsoort spelen een rol bij de CO-vrijzetting.
De grenswaarde van koolstofmonoxide was tot 12 oktober 2018 25 ppm. Met een KB van 2 september 2018 werden diverse grenswaarden aangepast waaronder CO tot 20 ppm. Op de website van het Antigifcentrum krijgt u meer informatie over intoxicaties van CO: Koolstofmonoxide (CO).
Maatregelen
Voor de opslag kunnen o.a. volgende maatregelen worden genomen:
- Laat de installatie en indienststelling gebeuren door deskundige personen
- Producenten en leveranciers van pellets dienen geschikte veiligheidsinformatie te voorzien aan de gebruikers
- Ga de opslagplaatsen niet onbeschermd binnen, omdat deze toxische gassen kan bevatten; pas de procedure van betreden van besloten ruimten toe
- Bij problemen bij de verbranding, contacteer de producent
- Gepaste risicoanalyse en veilige werkprocedures moeten aanwezig zijn
- Veiligheids- en gezondheidssignalering is te voorzien aan de opslagzone, waarbij o.a. wordt gewaarschuwd voor risico’s van CO-vergiftiging en waarbij er wordt verboden om te roken en een open vlam te gebruiken
- Hou pellets droog, want anders zwellen ze op en kunnen ze transportleidingen blokkeren
- Aard vulslangen tijdens de transfer om elektrostatische oplading te vermijden
Milieu-implicaties
Het verbranden van hout en dus ook pellets wordt in verband gebracht met de fijnstof problematiek. Het verbranden van pellets levert echter minder fijnstof op dan het verbranden van hout.
Informatie hierover vindt u:
- Verifcatieprotocol duurzaamheid biomassa die voor SDE moet voldoen aan de eisen uit de Regeling conformiteitsbeoordeling vaste biomassa voor energietoepassingen
- Op de website van het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM):
- Le chauffage aux granules de bois (het Nederlands document « Verwarming met houtpellets » niet beschikbaar)
- Verwarming met houtpellets in Brussel? Het kan! (PDF)
Er bestaat een Europese norm EN 14785 over pelletkachels tot een vermogen van 50 kW. Dit artikel geeft u een overzicht van enkele testen: Certification of pellet stoves and boilers based on EN 14785 standard – description of the test bench and preliminary results (PDF)
In de literatuur worden duurzaamheidsvragen gesteld, zowel voor huishoudelijke verbranding als voor verbranding in elektriciteitscentrales. In dit artikel van ‘Lowtech Magazine’ krijgt u een overzicht ervan: Hoe duurzaam zijn houtpellets? U vindt ook een goed overzicht in dit rapport van de ‘Agrotechnology and Food Innovations b.v.’ (Nederland): Duurzaamheidsanalyse pellet keten (PDF)
Campagne
Over individuele met vaste brandstof gestookte ruimteverwarmingen is er door de FOD Economie in 2017 een inspectiecampagne geweest. De toestellen werden gecontroleerd op basis van 5 geharmoniseerd normen: EN 12809, EN 13229, EN 13240, EN 14785 en EN 15250. Lees hierover het campagneverslag.
Andere stoffen die toxische gassen kunnen vrijzetten
Naast de hoger vermelde natuurlijke houtproducten, zijn er ook chemische stoffen die met luchtvochtigheid kunnen reageren en toxische of explosieve dampen, zoals waterstof, kunnen vrijzetten. Voor deze met water reactieve stoffen (zoals oleum, chlorosulfonzuur, titaantetrachloride, alkylaluminiums, natrium, enz.) is het blussen met water als brandbestrijdingsconcept niet aangewezen.
‘Guide 138’ van de ‘Emergency Response Guidebook’ geeft een overzicht van het brandbestrijdingsconcept en ook een lijst van alle met water reactieve stoffen gerangschikt volgens ADR-nummer. Onderaan de NFPA-ruit die in Amerika ook gebruikt wordt als manier om gevaren aan te duiden, worden deze stoffen ook aangeduid met de letter W waar een streep door is getrokken: W.
Voor bepaalde van deze stoffen heeft de chemische industrie codes opgesteld, zoals deze voor titaniumtetrachloride van de ‘Titanium Dioxide Manufacturers Association’ (TDMA): Safety Advice for Storage and Handling of Anhydrous Titanium Tetrachloride (PDF)
Overzicht publicaties
Een aantal gespecialiseerde organisaties hebben publicaties uitgegeven om te wijzen op de veiligheidsrisico’s. Vele publicaties zijn in de Duitse taal beschikbaar.
- In het Duits:
- Op de website van het Deutsche Pelletinstitut (DPI)
- Op de website van het Deutscher Energieholz- und Pellet-Verband e.V. (DEPV) de rubriek “lagerung”
- Abschlussbericht zur Sonderaktion „Lagerung von Holzpellets“ (PDF)
- Kohlenmonoxid bei Transport und Lagerung von Holzpellets im gewerblichen Gebrauch
- Sichere Lagerung von Holzpellets
- Op de website van Heizungsjournal: Holzpellet-Lagerung: Vergiftungsgefahr durch Kohlenmonoxid
- Op de website van het Zwitserse SUVA: Vorsicht vor Kohlenmonoxid bei der Lagerung von Pellets
- In het Engels:
- Artikel:
- The Annals of Occupational Hygiene: Lethal Carbon Monoxide Poisoning in Wood Pellet Storerooms - Two Cases and a Review of the Literature
- International Journal of Environmental Research an Public Health: Potential Occupational Exposures and Health Risks Associated with Biomass-Based Power Generation
- Annals of work exposures and health: Carbon Monoxide Off-Gassing From Bags of Wood Pellets
- Op de website van de Wood Pellet Association of Canada
- Op de website van de Britse ‘Health and Safety Executive (HSE)’:
- Health and safety bulletin: Risk of carbon monoxide release during the storage of wood pellets
- Pagina over 'wood pellet biofuel'
- Guidelines for designing a wood pellet storage facility (PDF)
- Op de website van DIVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet):
- Hazardous Off-Gassing of Carbon Monoxide and Oxygen Depletion during Ocean Transportation of Wood Pellets
- Op de website van Enplus: technische documentatie
- Safe storage of wood pellets
- Op de website van Port skills and safety (PSS): SiP022 - Guidance on Biomass Wood Pellet and Chip
- Artikel:
- In het Frans:
- Stocker les pellets en toute sécurité
- Op de website van het Franse INRS : Granulés de bois : attention aux émissions de monoxyde de carbone
- Op de website van het Zwitserse SUVA: Monoxyde de carbone: attention danger!
- Op de website van Toxinfo Suisse: Monoxyde de carbone (CO) produit par des granulés de bois
Meer info
Over andere artikelen op deze website van het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk BeSWIC waarbij intoxicatie een belangrijk risicoveld is:
- Over verstikking: Risico’s van koelkamers in de fruitsector
- Waterstofsulfide: een dodelijk gevaar
- Over gassen in containers:
- Risico’s composteren en biogasinstallaties
- Over risico’s en misbruik van enkele gassen: Gasflessen horen niet thuis bij schroot
Over de in ontwikkeling zijnde normen:
- ISO20023:
- Pellet storage: a safety loophole is closed
- First ISO standard for safe handling of word pellets in homes launched
- de ISO 20023 Solid biofuels -- Safety of solid biofuel pellets -- Safe handling and storage of wood pellets in residential and other small-scale applications
- ISO 20024:2020: Solid biofuels — Safe handling and storage of solid biofuel pellets in commercial and industrial applications