05.12.2011

Update 02/06/2023

De sociale partners van de sector transport en logistiek lanceerden op 30 november 2011 de preventiecampagne “Toxische gassen, laat je niet verrassen!”. De campagne heeft tot doel dat werkgevers en werknemers in de sector meer aandacht gaan besteden aan de preventie van de risico’s van toxische gassen in containers.

Ernstige risico’s bij toxische gassen in containers

Ongeveer 1 op 5 containers die de havens binnenkomen bevat toxische gassen. 95% van de containers zijn niet of onvoldoende gelabeld. De aandoeningen bij personeel uit de sector transport en logistiek kunnen zeer ernstig zijn: van hoofdpijn en braakneigingen tot geheugenverlies en ernstige stoornissen in het centrale zenuwstelsel, in extreme gevallen zelfs met de dood tot gevolg.

Campagne “Toxische gassen, laat je niet verrassen!”

De campagne is het resultaat van een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) die op 13 september 2010 in de sector werd afgesloten. Naast de verplichte opname van de problematiek in het jaarlijks actieplan hebben de sociale partners in die CAO afgesproken om ook een sensibiliseringscampagne uit te werken.

De lancering van de campagnewebsite ging samen met de verspreiding van een informatiefolder. Die folder is naar alle werknemers en werkgevers in de sector gestuurd, alsook naar alle externe preventiediensten en opleidingsinstituten in de logistiek.

De CAO van 13 september 2010 werd vervangen door de CAO van 13 februari 2014 waarbij de toenmalige campagne werd geactualiseerd (en ook de website) en dit aspect tevens in het jaaractieplan wordt opgenomen.

Meer informatie

Raadpleeg de website van de campagne: Toxische gassen, laat je niet verrassen!

Meer info over de problematiek van toxische gassen in containers: Informatie over gassen in containers