19.10.2020

Update 05/01/2023

De houtnijverheid gaat gebukt onder een hoog aantal arbeidsongevallen. Hierbij tonen de arbeidsongevallencijfers van het Federaal Agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) aan dat een groot deel van die ongevallen te wijten is aan het onveilig gebruik van (verschillende soorten) zaagmachines.

Daarom lanceren de sociale partners in het paritair comité 125 voor de houtnijverheid (ACVBIE, Houtconfederatie en ABVV AC) de campagne ‘Love your tools’. Hoofddoel hiervan is om het aantal arbeidsongevallen in deze sector fors naar beneden te halen.

Lees hierover dit bericht op de website van het:

Website ‘love your tools’

Een opvallend campagnebeeld drukt de werknemers met de neus op de feiten: “Heb je handen aan je lijf en wil je die ook blijven gebruiken? Spring dan voorzichtig en veilig om met je gereedschap, want je belangrijkste tool, dat is je lichaam.”

Op de website “love your tools” staat meer info over de campagne en staan ook verschillende tips en tricks om veiliger te werken.

Daarnaast hebben de bedrijven in het paritair comité 125 een postpakket in de bus ontvangen met affiches, stickers en gadgets voor de werknemers om het belang van veiligheid extra in de kijker te zetten.

Arbeidsongevallen

Op de website van Fedris staan er de statistieken van arbeidsongevallen van verschillende sectoren. Zaag- en houtbewerkingsmachines worden niet enkel in de houtsector gebruikt, maar ook in de bouw. Hieronder de links naar de statistieken van 2020:

Woodwize en WOOD.BE

Via opleidingen, informatiesessies en een professionele dienstverlening draagt Woodwize bij tot veilig en duurzaam werk in alle ondernemingen in de houtsector. De website van Woodwize heeft een rubriek Veiligheid en Welzijn.

WOOD.BE is het kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie en ondersteunt de ondernemingen bij het realiseren van een innovatieve en duurzame toekomst. Het heeft een dienst voor adviezen met betrekking tot het welzijn op het werk: De dienst Health & Safety.