29.09.2020

Update 07/08/2023

In april 2020 werd deel 2 van de campagne “agressie en geweld tegen hulpverleners is NOOIT ok” gelanceerd, waarbij ook ordediensten werden betrokken.

Deel 1 van de campagne die eind 2019 werd gelanceerd, bestond uit een affiche campagne met een foto van een ambulancier, brandweerman of spoedverpleegkundige op de affiches. In totaal 8.000 affiches werden verdeeld. Lees dit bericht hierover op de blog van BeSWIC: Campagne “agressie en geweld tegen hulpverleners is NOOIT ok”.

Bij deze tweede campagne werd beslist om een geïllustreerde campagne te maken om nog meer de aandacht van ‘Jan Modaal’ te bereiken en de campagne uit te breiden naar ordediensten. Lierenaar Dirk Van der Auwera (artiestennaam D’Auwe) maakte de illustraties en is tevens in het ‘normale leven’ werkzaam als hoofdinspecteur bij de politie van Lier. De affiches zijn in het Nederlands, Engels en Frans te verkrijgen.

Omtrent deze nieuwe campagne zijn volgende nieuwsberichten gepubliceerd op de website van:

Dat ook een campagne noodzakelijk is voor ordediensten, bewijzen o.a. de volgende berichten:

Corona-periode

Ook in de coronaperiode hebben er zich vormen van externe agressie gemanifesteerd. Denk maar aan verbaal geweld aan de kassa’s van warenhuizen of de “spuwers” naar de politie.

Lees hierover enkele artikels:

In het buitenland

In het eerste bericht over de campagne werden er voorbeelden gegeven van andere sectoren en beroepen waar externe agressie kan optreden. Er werden ook soortgelijke campagnes in Nederland, Frankrijk, Ierland, Canada, Verenigde Staten en Australië vermeld.

Ondertussen werden er in enkele van deze landen ook nieuwe campagnes of specifieke websites gelanceerd of artikels gepubliceerd:

Nederland:

Frankrijk:

Duitsland: Gewalt und Aggression