27.05.2014

Update 19/09/2023

Op 20 maart 2014 vierde Bemas, de Belgian Maintenance Association, haar 25 jarige verjaardag. Naar aanleiding van die verjaardag publiceerde ze een boek “Industrial Renaissance in North-West-Europe: the key role of Maintenance and Asset Management”. Het bevat o.a. bijdragen van Europees president Herman Van Rompuy, Wouter De Geest (CEO Basf Belgium), Liliane Pintelon (professor aan de KUL) en Wim Vancauwenberghe (directeur van Bemas). 

Op de website van Bemas kunt u het gratis boek bestellen: Industrial Renaissance in North-West-Europe: the key role of Maintenance and Asset Management

Meer info tevens op de website Engineeringnet.be: Bemas publiceert boek over Industriële Renaissance in Europa

Activiteiten

Met meer dan 700 leden richt Bemas zich op bedrijven en professionals actief in technisch onderhoud en asset management. De organisatie geeft opleidingen, doet onderzoek, geeft boeken uit over onderhoud en staat ook in voor de verkiezing van de “Maintenance manager van het jaar”.

Tijdens de onderhoudsbeurs ‘Maintenance 2014’ in Antwerpen werd voor de vierde keer de Bemas Innovation Award uitgereikt. Laureaat werd Delta Heat Service. Meer info op de website Engineeringnet.be: Bemas Innovation Award 2014 voor Delta Heat Services

Ook werden dan de Safe maintenance awards uitgereikt. Laureaten waren Norbord Genk en Compressor Products. Hierover is geen informatie meer beschikbaar.

Op 19 juni 2014 zal opnieuw de “Maintenance manager van het jaar” worden verkozen. Meer info over dit event op de website Engineeringnet.be: Wordt u de Maintenance Manager van het Jaar 2014?

BEMAS reikt al sinds 2011 jaarlijks de BEMAS Digital Innovation Award uit. Sinds 2021 wordt ook de BEMAS Maintenance Innovation Award uitgereikt. Een overzicht van de prijswinnaars kan gevonden worden via deze link.

De laureaten van de Asset Performance Awards (de nieuwe naam voor maintenance manager) sedert 1998 worden opgelijst via deze link.

Multidisciplinariteit, onderzoek en toekomst

Bemas is ook zeer actief betrokken bij het Europese onderzoeksproject More4Core (M4C). Doel van M4C is het versterken van de Maintenance, Repair en Overhaulsector (MRO). In dit project wordt gewerkt rond innovatie, onderwijs en het ontwikkelen van beleid. De website is niet meer operationeel. Meer info op:

Bemas was ook sterk betrokken bij de Europese campagne veilig onderhoud in 2010-2011. Het houdt ook nauwe contacten met andere organisaties, zoals IFMA, de beroepsvereniging voor facility management en Bevib, de vereniging voor inkoop en logistiek, ondertussen omgedoopt tot SupplyChain Masters. Over de Europese campagne verscheen volgend artikel op deze BeSWIC: Dubbel zoveel ongevallen bij onderhoudstechnici.

Ook andere federaties, zoals Agoria, zijn actief binnen onderhoud. Zo is er binnen Agoria een doelgroep Contracting & maintenance.

Daarnaast promoot Agoria onderhoudsopleidingen, zoals ‘Process Industry Maintenance Academy’ (PrIMA). Lees dit communiqué: Antwerpse chemie start met eigen Maintenance Academy

Dit initiatief kadert ook in het Routeplan 2020, het project van de economische toekomst van de regio Antwerpen-Waasland. De website is niet meer operationeel. Informatie kan wel nog bekomen worden in dit document over routeplan 2020. Ondertussen is er ook een routeplan 2025 en 2030.

Onderhoud zal in de toekomst ook opnieuw in het daglicht staan, omdat vorig jaar de ISO 55.000 rond asset management is gepubliceerd. Deze norm kan u bij NBN bestellen. Meer info in dit nieuwsbericht op de website van NBN: ISO 55001 – Assetmanagement

Meer info