10.12.2021

E-commerce is tijdens de corona-pandemie geëxplodeerd, waardoor ook het werk van de pakjesbedrijven exponentieel steeg. De chauffeurs van deze pakjesbedrijven moeten in moeilijke omstandigheden werken, met lange werkdagen en onder hoge werkdruk.

Voor de e-commerce bedrijven is Black Friday een topdag. Uit respect voor de pakjesbezorgers organiseerde de Belgische Transportbond van het Algemeen Belgisch Vakverbond (BTB-ABVV) op 26 november 2021 de eerste “Dag van de pakjesbezorger”. Daarnaast publiceerde BTB-ABBV in november 2021 haar zwartboek E-commerce, waarin koeriers getuigen hoe moeilijk hun job is.

Hieronder wordt meer informatie gegeven over het zwartboek e-commerce, enkele Europese initiatieven en andere zwartboeken in het kader van arbeidsomstandigheden. Verder wordt onder andere de dag van de chauffeur en de fietskoerier onder de aandacht gebracht en worden enkele transportrisico’s benoemd.

Zwartboek

In het zwartboek staan enkele getuigenissen van pakjesbezorgers. Volgens het BTB-ABVV hanteren enkele malafide pakjesbedrijven dumpingtarieven en dwingen ze chauffeurs om te werken in slechte arbeidsomstandigheden en onder schijnzelfstandigheid.

Lees het volledige rapport op de website van het ABVV: btb-abvv.be - Black Friday: dag van de pakjesbezorger!.

Een opiniestuk “Zie ginds komt …. de pakjesdienst” van Peter Hertog, adviseur studiedienst Vlaams ABVV, illustreert ook de problemen in de sector.

Ook andere Europese transportvakbonden zoals de ‘European Transport Workers Federation’ (ETF) lanceerden op Black Friday een oproep voor betere loon-en werkomstandigheden voor de pakjesbezorgers.

Lees de oproep op de website van het ETF: Black Friday 2021: ETF vecht terug voor eerlijke logistiek.

Begin november 2021 kwamen de Europese transportvakbonden samen om ervaringen en goede praktijken te delen. Meer informatie hierover in volgend artikel: ETF-filialen verenigd voor een Europese #Fight4FairLogistics.

Zwartboeken in andere sectoren

BTB-ABVV heeft in het verleden nog andere zwartboeken gepubliceerd. Lees hierover meer in volgende berichten op deze BeSWIC website:

Op 25 oktober 2021 publiceerde het BTB-ABVV zijn vijfde zwartboek over sociale dumping in de transportsector.

Andere beroepen in de bloemetjes

Ook andere beroepen verdienen onze waardering. Dit komt meestal tot uiting in een dag van het desbetreffende beroep. Zo wordt op de derde donderdag van april secretaressedag georganiseerd. Op 20 juni wordt (tenzij deze dag in een weekend valt) ieder jaar dag van de schoonmaak gevierd, waarbij huishoudhulpen in de bloemetjes worden gezet.

Dag van de fietskoerier en dag van de chauffeur

Vrachtwagenchauffeurs zijn een onmisbare schakel in onze economie. Dat hun job niet gemakkelijk is, ondervinden we zelf ook dagelijks in het verkeer. Ellenlange files, bouwwerven die de mobiliteit verstoren, verkeersagressie, Just in Time-delivery, ... Toch doen vrachtwagenchauffeurs elke dag opnieuw hun uiterste best om de vracht veilig op zijn bestemming te krijgen.

Jammer genoeg komen vrachtwagenchauffeurs meestal negatief in het nieuws, bijvoorbeeld wanneer er een ongeval gebeurt. Op 9 december 2021 worden de chauffeurs in het zonnetje gezet op de dag van de vrachtwagenchauffeur. Een gelijkaardig event wordt in Nederland georganiseerd.

Meer informatie hierover op de website van de Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners (FEBETRA): 9/12/2021: Dag van de Vrachtwagenchauffeur.

Bezoek dedagvandevrachtwagenchauffeur.be voor meer informatie over de verschillende acties.

Op 2 december organiseerde het BTB-ABVV de dag van de fietskoerier. Meer informatie hierover op de website van het BTB-ABVV: BTB organiseert de eerste 'Dag van de fietskoerier'.

Rond platformwerkers en in het bijzonder fietskoeriers verscheen in het verleden al volgend bericht op de blog van BeSWIC: Diverse initiatieven rond platformwerkers.

Verkeersveiligheid in de transportsector: enkele risico’s

Op de website truckveilig.be van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) werden 4 thema’s uitgewerkt om de veiligheid van chauffeurs te vergroten:

  • Check je zicht
  • Afstand
  • Welzijn & Slaperigheid
  • Afleiding & Automodus

Op BeSWIC zijn er in het verleden volgende berichten verschenen over enkele andere risicovelden in de transportsector: