25.05.2020

Op 4 december 2019 vierde het Duitse “Kommission Arbeitsschutz und Normung” (KAN) zijn 25-jarig bestaan in Berlijn in de gebouwen van de ongevalsverzekering. Dit Duits instituut stond in voor de inclusie van veiligheid en gezondheid in de normering.

Het korte verslag van deze viering is in het Duits, Frans en Engels te lezen op pagina 12 tot 17 in de KAN-brief van kwartaal 1 van 2020 (PDF, 1,54 MB).

Een meer gedetailleerd verslag is enkel in het Duits beschikbaar via dit bericht op de website van de KAN: 25 Jahre KAN: Die Jubiläumsfeier.

Rapporten in het Engels van de vorige vieringen zijn ook beschikbaar op de website van de KAN:

KAN

De KAN werd opgericht door de sociale partners, de federale staat, de Duitse ongevalsverzekering “Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung” (DGUV) en het Duitse normalisatie-instituut DIN.

Naast het bevorderen van veiligheid en gezondheid in de normering, brengt de KAN standpunten, studies, rapporten, folders en ook driemaandelijks een nieuwsbrief in 3 talen uit:

Daarnaast kan men in de ErgoNora database ongeveer 3000 normen vinden met een ergonomische impact: ErgoNoRA - Das Recherche-Tool für Ergonomie-Normen.

Onderwerpen

Op deze BeSWIC website werd er in volgende artikels naar de KAN verwezen:

Eurogip

Ook op de website van het Franse Eurogip, opgericht in 1991 als deel van de Franse sociale zekerheid rond de beroepsrisico’s, zijn er enkele themapagina’s rond standaardisatie en normalisatie:

Artikels op BeSWIC rond normen, normalisatie en accreditatie